Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tavaly 5,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon – ez a leggyorsabb ütemű drágulás, amit 2021-ben mértek a statisztikai hivatalok Európában – olvasható a KSH inflációs jelentésében.

A Eurostat adatai alapján Lengyelországban is 5,2 százalékkal emelkedtek az árak, így a két ország együtt osztozott a kétes dicsőségen.

A magyar gazdaságra fejlettségben egyre jobban felzárkózó és azt előzni készülő Romániában az árak 4,1 százalékkal emelkedtek, míg a magyar gazdasággal egy szinten lévő Portugáliában csak 0,9 százalékos inflációt mértek.

Az európainál jóval magasabb magyar infláció okai összetettek: a magyar pénzromlás már a covid-válság előtt is magas volt nemzetközi összehasonlításban az ultra laza költségvetési és monetáris és jövedelempolitika miatt – erre a trendre épült rá a koronavírus-válság utáni nyers- és alapanyaghiány inflációs hatása.

A hazai árak emelkedését serketette a hazai bérpolitikai is az emelkedő bérköltségeket a termelők, szolgáltatók – az árak erőteljesebb emelésével tudták kigazdálkodni.

A magyar infláció az Eurostat által mért 12 alcsoportból 10-ban meghaladta az uniós átlagot: az élelmiszerek idehaza 3,4 százalékkal, az unióban 1,6 százalékkal drágultak.
A tavalyi inflációt hajtotta felfele a dohány és jövedéki adó emelése: idehaza a jövedéki termékek árai 11,5 százalékkal, az unióban átlagban 3,1 százalékkal emelkedtek.

De a gyengülő forint miatt sokkal jobban fájt a magyaroknak az üzemanyagok áremelkedések is: idehaza tavaly a közlekedési költségek 12,1 százalékkal, az EU-ban 6,8 százalékkal emelkedtek.

Egyedül a ruházkodás és a távközlés árai alakultak idehaza kedvelőbben mint az Európában. Tavaly idehaza 5,1-5,2 százalékkal emelkedtek az árak attól függően, hogy a KSH vagy a Eurostat módszertana szerint számolunk, idén azonban ennek a duplája sem zárható ki.

Az elemzői prognózisok szerint a fogyasztói árak 8-9 százalékkal emelkedhetnek, a jegybank idén 7,5-9,8 százalékos sávba várja az inflációt, 2023-ra pedig 3,3-5 százalékos pénzromlást jósolnak. A kormány mind a mai napig nem frissítette inflációs prognózisát, erre legkésőbb április végén az uniónak benyújtandó konvergencia jelentésben sort kell kerítenie.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: