Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az eu statisztikai hivatala, az Eurostat frissítette a tavalyi évi adóterhelésre és adóékre vonatkozó statisztikáját – ezeket nézte át az Mfor, és megállapították, hogy a magyar kormány erősen sarcolja európai összevetésben az alacsonyabb kereseteket.

Az adóterhelés (vagyis a levonás a bruttó bérből) 33,5 százalék Magyarországon, ez tartalmazza a 15 százalékos személyi jövedelemadót és a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot.

Minden fizetésből ennyit vonnak le, hiszen tíz éve egykulcsos szja van. Magyarország az európai uniós tagországok azon sorába tartozik, amelyek az átlagnál jobban terhelik a fizetéseket – a 33,5 százalék a hetedik legmagasabb adóterhelést jelenti.

Az európai statisztika mutatja külön azt is, hogy az átlagbér 67 százalékát keresőknél mennyi az adóteher. Magyarországon ugye ez is 33,5 százalék, ami azt jelenti, hogy az Orbán-kormány Európában a második legnagyobb sarcot veti ki az alacsony keresetűekre. Ennél nagyobb adó csak Romániában terheli a bruttó fizetést, 36,78 százalék.

Magyarország nagyon kilóg a szűkebben vett régióból (V4) is, hiszen az adóterhelésben a hozzánk legközelebb álló Lengyelországban jóval kedvezőbb az alacsony keresetűek adózási környezete, itt a bruttó bér 23,4 százalékát vonja el az állam. Azt is megjegyezték, hogy az egy évtizede etalonnak tartott Ausztriában is jóval alacsonyabb az adóterhelés mértéke, 27,33 százalékos.

Megemlítik viszont, hogy a két átlagbért kereső és két gyermeket nevelőknél a családi adókedvezmények miatt 26,1 százalékos adóterhelést számoltak ki Magyarországra, amivel már sokkal inkább tartozunk az uniós középmezőnyhöz, mint a rangsor valamelyik széléhez.

Ami az adóéket illeti (ami azt mutatja meg, hogy a teljes munkaerőköltség hány százalékát teszik ki az adók és járulékok), Magyarországon a 33,5 százalékhoz még hozzájöttek a munkáltatói terhek (15 százalék szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás), így összesen 43,2 százalék volt a mutató.

Ez az európai rangsor negyedik legmagasabb adóékét jelenti. Ennél jobban csak az osztrák (43,3 százalék), a német (44,2 százalék) és a belga állam (46,2 százalék) adóztatja jobban a fizetéseket.

A propaganda média nem fog beszámolni arról, hogy Orbánék szétadóztatják a magyarokat, ezért kérjük oszd meg ezt a posztot facebookon, hogy mindenki lássa az európai összehasonlítást.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: