Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Elképesztően drágán jön az orosz gáz Magyarországra. Köbméterenként majdnem négyszáz forint volt a Magyarországra érkező orosz földgáz átlagára februárban. Ez nagyjából a hatszorosa annak, amennyit a lakosságtól kap az állami szolgáltató, az MVM ugyanezért a gázért.

Ráadásul, ha nem is jelentős mértékben, de a behozott mennyiség is érezhetően növekedett, vélhetően azért, mert a tél végére nagyon kiürültek a hazai tárolók.

Valójában már januárban is rekord drágán vásárolta Magyarország az Oroszországból érkező földgázt. Az elég általános tévhittel szemben ugyanis hazánk nem egy fix, előre meghatározott áron kapja az energiahordozót, hanem a tőzsdei jegyzéshez kötötten, igaz, a fizetendő összeg nem azonnal, csak egy-két hónap eltolódással követi a piaci árakat.

Ennek következtében viszont februárban még a piaci átlagárnál is jóval drágábban érkezett Magyarországra az orosz gáz.

Az Eurostat adatai szerint egész pontosan 394 forintért érkezett egy köbméter orosz gáz az országba. Ez épp a hatszorosa annak, amennyiért az állami szolgáltató a lakosságnak értékesíti a gázt. Mindez azt jelenti, hogy ha a teljes februári mennyiséget az MVM vásárolta meg, és az egészet a lakosságnak adja el, akkor csak ennek az egy hónapnak a beszerzésén nagyjából 140 milliárd forintot bukik az állam a rezsicsökkentés fenntartásával.

Az persze nem biztos, hogy a teljes mennyiséget az MVM vette meg, hiszen más, piaci kereskedők is importálhatnak orosz gázt, de az állami szolgáltató részesedése biztosan jelentős.

Az orosz-magyar megállapodás szerint ugyanis évi 4,5 milliárd, azaz havi 375 millió köbméter gázt vásárol az MVM a Gazpromtól, márpedig amióta elszálltak az árak, ennél sokkal kevesebb az orosz import.

Az alacsonyabb januári és februári tőzsdei árak eredményeként március-áprilisban a februárinál akár olcsóbb is lehet, illetve lehetett a Magyarországra érkező orosz gáz. Más kérdés, hogy az ár szinte biztosan azóta se ment a lakossági négy-ötszöröse alá.

Az import ennek megfelelően a jelek szerint nem is nagyon pörgött fel, legalábbis a tározók töltöttsége tovább csökkent, méghozzá a szokottnál is gyorsabban.

Ha a Gazprom ára tényleg két hónapos időeltolódással követi a tőzsdei jegyzéseket, akkor május-júniusban a februárihoz hasonló árral lehet számolni, márpedig ezekben a hónapokban hagyományosan megugrik az import, mert az árak jellemzően alacsonyabbak, így megéri ekkor spájzolni a téli nagyobb fogyasztás idejére.

Most azonban ezt jó eséllyel csak nagyon drágán lehet majd megtenni, ami komoly nehézségeket okozhat az MVM-nek legkésőbb az év második felében.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: