Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP megújításának magában kell foglalnia a szimbolikus változást, „de csak szimbolikus változással nem megyünk sokra” – mondta Hiller István, a szocialisták választmányi elnöke az ATV-ben, bejelentve: nem indul a párt társelnöki tisztéért.

Támogatja a párt társelnökségéért induló Ujhelyi István „kimondottan látványos és impulzív” bemutatójának tartalmi elemeit – számolt be Hiller a szocialisták szombati választmányi üléséről.

Mint mondta, a szimbólumváltozást is támogatja: „A szegfű egy modernebb szimbólummá kell váljon, ami azonban tükrözi, hogy mi magyar szociáldemokraták vagyunk”. A névváltoztatás ügyében viszont felmérésekre van szükség, „nem szeretném, hogyha az új név, a szokatlanság többet vinne, mint amennyit a régi még hoz” – mondta.

Az MSZP tisztújítása szeptemberben esedékes, benne pedig még nem érlelődött meg a döntés, indul-e valamilyen tisztségért és melyikért, de döntését először a párt közösségével közli – mondta, világossá téve: a társelnöki posztért nem indul.

 

„Letaglózónak” és „tragikusnak” nevezte a választási kudarcot, miután az MSZP 18 előválasztáson győztes jelöltje mindenhol „hősiesen és elképesztő aktivitással” dolgozott.

„Ennyi embert az MSZP 2006 óta nem mozgatott meg” – mutatott rá, megköszönve a munkát a jelölteknek, az aktivistáknak és a szavazatszámláló bizottságok tagjainak, és külön a kispesti és pesterzsébeti választóknak, akik őt ötödször is újraválasztották egyéni parlamenti képviselőnek.

A választás további értékeléséről a választmányban, mely a helyi szervezetek delegáltjaiból álló 150 fős testület, elmondta: az elemzésben mélyebbre kell menni; nem lehet a kudarcot kizárólag egy személy vagy egy aktuális ügy – a rezsi, majd 4 év múlva a migráció, most pedig a háború – számlájára írni.

Mint mondta, ezek a témák legfeljebb a kétharmados többséget biztosíthatták a Fidesz számára, önmagában a győzelmet nem; de a Fidesz az elmúlt 15 évben sikerrel hajtott végre egy olyan értékrend-átalakítást, melynek nyomán többen hiszik el, amit sugall vagy mond, mint a különböző formában jelentkező ellenzéki együttműködések.

Az kiutat az ellenzék számára az ellenzéki együttműködés további fenntartásában és a helyi, települési összekötő csoportok, emberek fejlesztésben jelölte meg, kiemelve: az MSZP-nek „az összes borzalom mellett” még mindig több száz helyi szervezete van.

Baloldali, szociáldemokrata közösségeket kell fenntartani, „tudniillik ez az értékrend megvan” – emelte ki. Elismerte: nem koncentráltak eléggé a szervezeteik megtartására, újjászervezésére és új szervezetek létrehozására.

„Az organizáció, a szervezés kell, hogy ezek az emberek lássák azt, hogy közösen gondolkodva lehet helyben és országosan előbbre vinni a dolgokat” – fejtette ki.

Az MSZP másik erősségeként az önkormányzatiságot említette. Tüttő Kata főpolgármester-helyettest és Nemény András szombathelyi polgármestert példaként hozva elmondta, az MSZP-nek számos kitűnő önkormányzati képviselője és polgármestere van, nagy tapasztalatú fiatal emberek, akikre lehet építeni, s „a magyar szociáldemokráciát és az erre épülő pártot tudja vezetni”.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP önállóan indulva talán nem jutott volna be a Parlamentbe, Hiller azzal tiltakozott: öt megválasztott egyéni képviselőjük is elég lett volna a frakcióalakításhoz, „ehhez képest” listán még öt képviselői helyet szereztek.

Az oktatás témájára áttérve kijelentette: a pedagógus szakszervezeteknek igazuk van abban, hogy külön oktatási tárcát követelnek; az „EMMI nevű monstrum” koncepciója hibás.

Korábbi kulturális és oktatási miniszterként kijelentette: egy önálló kulturális minisztérium akkor lehet sikeres, ha a gazdasági növekedés „megbízhatóan és tartósan” 3% fölött van, mert akkor lehet eredeti, jó programokat és bérfejlesztést csinálni.

Újra megállapította: a pedagógus életpályamodell megbukott; a helyes megoldás az lenne, hogy a kezdő pedagógusbért a minimálbérhez kössék, és ahogy nő a mindenkori minimálbér, úgy emelkedjék különböző szorzók révén a pedagógusok fizetése.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: