Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezte Horn Gyuláról a közterület átnevezését, a Fővárosi Közgyűlés jövő héten fogadhatja el a javaslatot, de a Richter Gedeon gyógyszergyár-alapítójáról  Kőbányán neveznének el utcát.

Új közteret, egy sétányt, nevezhetnek el Angyalföldön Horn Gyula néhai miniszterelnökről – olvasható a Népszava Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettessel folytatott háttérbeszélgetésen készült beszámolójában.

A kezdeményezést az MSZP-s, XIII. kerületi városvezetés nyújtotta be a Fővárosi Önkormányzathoz. A jövő héten összeülő Fővárosi Közgyűlés el is fogadhatja a javaslatot, ahogyan azt is, hogy a X. kerületi önkormányzat javaslatára a kőbányai gyógyszergyár mellett Richter Gedeon alapító nevét kapná egy másik közterület.

Horn Gyula 1932. július 5. született Budapesten, politikus, közgazdász, a közgazdaság-tudományok kandidátusa. 1994 és 1998 között a harmadik magyar köztársaság harmadik miniszterelnöke volt.

Horn Gyula nagy tiszteletnek örvend Németországban is. Ő volt ugyanis az, aki 1989. június 27-én Alois Mock osztrák külügyminiszterrel együtt a televízió nyilvánossága előtt jelképesen átvágta az azt megelőző hónapokban felszámolt műszaki határzár („vasfüggöny”) erre a célra meghagyott mintegy tízméteres maradványát.[7] Ez az esemény, amelyet akkor Páneurópai Piknik néven hirdetett meg, vált később a vasfüggöny elbontásának látványos jelképévé.

Horn Gyula jelentette be azt is, hogy 1989. szeptember 11-től a magyar hatóságok átengedik a nyugati határon a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) azon állampolgárait, akiket Ausztria vízum nélkül hajlandó fogadni. A határ október 7-ig állt nyitva. A döntés bejelentésekor mintegy hatvanezer keletnémet volt Magyarországon. Ez a határnyitás jelentős mértékben járult hozzá a keletnémet rendszer bukásához és a későbbi német újraegyesítéshez.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: