Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Jövedelmi szempontból az uniós országok közül Magyarország a lista végén kullog.

Az Eurostat kiszámolta a 2020-as adatok alapján az országonkénti jövedelmek mediánértékét, ez alapján Magyarország az EU-s államok összevetésében igencsak a lista végén áll.

Az Eurostat nemrég tette közzé országonként bontva a rendelkezésre álló jövedelem-statisztikákat – írja a hvg.hu, amely szerint a közzétett adatok alapján a magyar szint az egyik legrosszabb, annál csak a bolgár és román mutató gyengébb az Európai Unióban.

A jövedelmi adatok 2020-ból származnak, ami gazdasági szempontból sem volt a legjobbnak mondható év az unióban.

A cikk szerint három fontos dolgot érdemes tisztázni ezekkel a statisztikákkal kapcsolatban. Az első: a statisztikusok a mediánértéket mérték, vagyis azt a középső értéket adták meg, amelynél a háztartások egyik felének több, a másiknak kevesebb van.

A második: a rendelkezésre álló jövedelemmel számoltak, vagyis nem csak a fizetéssel, hanem azzal az összeggel, amit ténylegesen elkölthetnek az emberek.

A harmadik: a statisztikusok nem euróban, hanem vásárlóerő-egységben számoltak és adták meg az értéket, ami az egyes országok árszintjei közötti különbségeket egyenlíti ki.

Ezek alapján Luxemburg lett a leggazdagabb 28 675 vásárlóerő-egység), Németország a második (24 212 vásárlóerő-egység). A lista harmadik helyére Ausztria került (23 334 vásárlóerő-egység), az ottani mediánérték a magyar szint 240 százaléka a cikk szerint. Az uniós mediánérték 17 781 vásárlóerő-egység.

A lista végén Románia áll 7724 vásárlóerő-egységgel, utána Bulgária jön 8647 vásárlóerő-egységgel, alulról a harmadik pedig Magyarország (9699 vásárlóerő-egység). 2018-ban és 2019-ben is ugyanez volt a lista végi felosztás.

„Azt is kiszámolta az Eurostat, hogy az EU mediánértéke mennyi, ez alapján elmondhatjuk, hogy a fiktív „középső magyar” annak a pénznek az 54 százalékát költheti el havonta, mint amennyit a középső EU-polgár. Az egykori keleti blokk legfejlettebbje Szlovénia, ahol már az EU-medián 95,5 százalékát elérték”

– olvasható a cikkben, melyben megtalálható az Eurostat adatai által összeállított grafikon is.

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: