Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ujhelyi István, az MSZP európai képviselője azt a kérdést feszegette legfrissebb nyílt levelében, hogy Orbánék miért nem csökkentik a rezsiszámlák Európa rekorder 27 százalékos ÁFÁ-ját? Íme az MSZP-s politikus nyílt levele, változtatások nélkül:

Komoly pénzeket nyerészkedik a kormány a rezsiszámlák áfatartalmán! Tizenkét év folyamatos, korlátlan hatalom birtokában igazán nem lenne akkora luxus már a kormánytól, ha őszinte lenne, de legalábbis, ha nem vezetné meg tudatos hazugságokkal a magyar nyilvánosságot.

Miközben a Fidesz rendre a magyar emberekről, a magyar családokról és az ő megvédésükről, képviseletükről beszél, aközben a hátuk mögött rendszerint elárulja, becsapja és átveri őket. Így teszi ezt most a rezsicsökkentés csökkentése esetében is, amikor (közpénzből) fizetett hirdetésekben harsogja, hogy még a jelenlegi szorult helyzetben is megvédik a rezsicsökkentést – ami azonban tényszerűen nem igaz.

Nemcsak azért, mert a lakosság döntő része hamarosan saját zsebén érzi majd meg, hogy egyszerűen átverték a választások előtti hazug propaganda-szólamokkal, de azért is hazugság, mert a kormány jóval többet tehetne a magyar fogyasztókért, ha nem akarna még ebben a helyzetben is nyerészkedni rajtuk.

Mert ezt teszi. Nem is kicsit. Teljesen világos és nyilvánvaló, hogy a Fidesz-kormány komoly pénzszűkében van az uniós források befagyasztása miatt; amit persze továbbra sem hajlandó egyszerűen és könnyen feloldani a jogállamiság reparálásával és például az Európai Ügyészséghez való csatlakozással.

Ha ezt megtenné, jóval könnyebb lenne minden magyar élete, de ehhez alapjaiban kellene megtagadniuk és megváltoztatniuk az államilag koordinált korrupcióra épülő rendszerüket. Ebben a pénzszűkében láthatóan minden egyes forintot igyekeznek megfogni: na persze, nem az oligarchákon és strómanokon, hiszen ők megint kimaradnak minden extra közteherviselésből.

Alig vette észre valaki, de szép sunyiban a rezsicsökkentésen is nyerészkedni próbálnak, hogy minél több bevételük legyen: hiába adott ugyanis az Európai Unió lehetőséget a tagállamoknak az energia esetében is kedvezményes adókulcs bevezetésére, ezzel egyedül a magyar kormány nem hajlandó élni. Igen, jól értik: Brüsszel, amely ellen továbbra is háborút folytatunk és amely a kormány szerint minden rossz valódi oka, lehetővé tette az energiahordozók áfatartalmának minimálisra csökkentését, de ezt a Fidesz szépen elsunnyogja, így jelenleg nálunk van a legnagyobb adóteher a rezsin.

Sőt, kapaszkodjanak: a duplájára, illetve hétszeresére növekvő áram-, valamint gáz-ár tulajdonképpen még jól is jön a kormánynak, hiszen a rekordméretű áfa a rekordméretű áron jóval több bevételt jelent, mint korábban.

Csak, hogy tisztába tegyünk egy fontos időrendiséget is: Orbán Viktor jelenlétével az Európai Unió állam- és kormányfőinek Tanácsa már a tavaly októberi brüsszeli csúcstalálkozón – vagyis majd fél évvel Ukrajna véres lerohanása előtt – fontos napirendként tárgyalta az elszabaduló energiaárak elleni kormányzati fellépések támogatását, ez vezetett végül odáig, hogy áprilisban új, kedvezményes áfakulcs-megállapítási szabadságot vezettek be.

Vagyis, ismét ki kell emelni: tudatos és egyértelmű hazugság a kormányzat részéről a jelenlegi infláció és energiaár-robbanás kizárólagos okozójaként az orosz agressziót beállítani. Természetes erősítő hatása van a konfliktusnak és geopolitikai következményeinek, de a magyarországi gazdasági helyzet, a vágtató infláció, a gyenge és hullámzó forintárfolyam azonban alapvetően és eredendően mind a magyar kormány elhibázott és érzéketlen gazdaságpolitikájának következménye és mint így: a Fidesz kizárólagos felelőssége.

Ami pedig a rezsiköltségek áfatartalmát és az Unió által biztosított kedvezményes kulcs nyújtotta lehetőségeket illeti: egyedül a Fidesz-kormány tartja mesterségesen rekordmagas mértékben az energia áfatartalmát. Horvátországban felére csökkentették, Romániában, Spanyolországban és Lengyelországban levitték öt százalékra, Belgiumban 21 százalékról lecsökkentették 6 százalékra, Hollandiában 9 százalékra, de még a leggazdagabb európai kisállamnak számító Luxemburgban is kevesebb adótartalom van a rezsin, mindössze 14 százalék; pedig náluk nyolcszázezer forint a minimálbér. Ha ennyire kell az adóbevétel a Fidesznek, vajon miért nem a válság ellenére is milliárdos osztalékokat kiosztó oligarcha-vállalkozásaikat szorongatják meg?

Miért mindig a legvédtelenebb társadalmi rétegeken nyerészkednek? Ha egy csepp tisztesség szorult még a kormányzati vezetőkbe, akkor azonnali hatállyal eltörlik, de legalábbis 5 százalékra csökkentik a gáz- és az áram áfatartalmát. Az EU erre lehetőséget ad, nem tudják „Brüsszelre” fogni. Rendeleti kormányzás zajlik, kétharmados parlamenti többséggel, vagyis bármit megtehetnek, amit akarnak. Ha akarják.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Háromszázhatvankettedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: