Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem sikerült Budapest XXII. kerületében az ellenzéknek megőriznie a mandátumát a 6. választókerületben, ha szorosan is de a Fidesz jelöltje nyerte a hétvégi időközit. Ez azért is érdekes, mert 2019-ben az ellenzék simán hozta ezt a körzetet.

Tíz szavazattal verte a fideszes Krieger Krisztina Kapitány Alexandra ellenzéki jelöltet a XXII. kerület (Budafok) 6. egyéni választókerületében tartott időközi önkormányzati választáson.

A 2019-es normál önkormányzati választáson, az ellenzék simán hozta ezt a körzetet. Akkor Tóth Endre indult itt, ő több, mint száz szavazattal verte meg a a fideszes Krieger Krisztinát, az ellenzéknek itt bő öt százalékos előnye volt.

2022 tavaszán, az országgyűlési választások alkalmával is simán behúzta az ellenzék 6-os választókerület területén található szavazóköröket. Ráadásul, ezt az időközi választást úgy sikerült elbuknia az ellenzéknek, hogy Orbánék éppen egy masszív megszorító csomagot jelentettek be.

Tehát a papírforma és a józan logika is azt diktálná, hogy ezt az ellenzéki körzetet még nagyobb arányba nyerni kellett volna az ellenzéknek és nem elbuknia. Még is kikaptak, ilyenkor egy kérdést kell azonnal megválaszolni: de miért?

Sajnos a média és a politika minősége 2022-ben olyan, hogy ennek a kínos kérdésnek a megválaszolása elmarad és sikernek próbálják meg beállítani az egyértelmű és súlyos vereséget. „Csak tíz szavazattal nyert a Fidesz”- szinte látom magam előtt a középfontos pártvezetőket, ahogy magyarázzák, ahelyett, hogy meg akarnák érteni a bukás okát.

Na de miért? Egy kudarcnak is nyilván több oka van, ezek közül butaság egyet kiragadni, nyilván mindegyik megfelelő mértékben hozzájárul a buktához.

Nos az első ok az, ahogy az ellenzéki pártok kezelték a 2022-es országgyűlési választási vereséget. Több millió szavazójuk bízott, hitt a kormányváltásban. Igen ez egy érzelmi kérdés is: mérhetetlenül csalódottak voltak.

Nulla, azaz nulla empátiát és megértést tanúsítottak a bázisuk irányába.  Senki, de senki nem kért tőlünk közülük bocsánatot, hogy elszúrták a kampányt. Értelmes és használható elemzést nem készítettek. Konkrétan mindegyik párt, azt kezdte el magyarázni, hogy Ő milyen frankó gyerek, de a másik..

A Momentum, Párbeszéd meg mit tudom én kik bejelentették, hogy ők 2024-ben külön indulnak és önálló arcélt építenek, páran tisztújításba kezdtek. De a mai napig nem dugták össze a kobakot és nem kínáltak egy  hihető víziót nekünk ellenzéki szavazóknak, amiből kiderülne, hogy megértették a 2022-es választási vereség okait, kijavítják a hibákat és padlógázzal a Fidesz-leváltásra koncentrálnak.

Az, hogy önálló arcélt akarnak építgetni, meg önállóan indulgatni, hát pont nem érdekel senkit. Most őszintén téged érdekel?  Nem az érdekel, hogy győzzétek le a Fideszt? Hát de. S pedig lett volna annyi, de annyi értelmes ötlet amivel előállhattak volna.

Létrehozni egy ernyőszervezetet, beindítani egy közös ellenzéki mozgalmat, vagy felállítani egy szövetségi tanácsot, ami hatékonyabbá tenné az ellenzéki pártok munkáját. De semmi használható, semmi olyan nem jött ki belőlük amiről én egyszeri választó elhiszem,  hogy képesek tanulni a hibáikból.

Na de az időközi választási bukták másik oka, hogy a Fidesz viszont baromira tanult a hibáiból. Már a 2022-es országgyűlési választások eredményein is látszott, hogy itt valami nem stimmel, komoly slamasztikába kerülhet még Budapesten is az ellenzék.

No, nem egy mezei okoskodó politikai kommunikátornak, hanem egy elemzőnek. Ugyanis Budapest szerte volt egy érdekes jelenség. Általában egy önkormányzati választókerület 5 szavazókörből áll.

Az egy önkormányzati választókerületen belül  lévő szavazókörök közül 4-ben simán hozza az ellenzék azt a teljesítményt, amit 2019-ben. Azonban van egy, ahol nagyon csúnyán beszakad az ellenzék támogatottsága. Ilyen jelenség magától nincs, ezekben a szavazókörökben egyszerűen más kampányt csinált a Fidesz.

Az állításunk az, hogy a Fidesz egyszerűen kitalált tehát egy újabb kampány módszert, hogy pontosan mit nyilván, mi nem tudjuk, amit 2022-ben csak tesztelt, de már az időköziken élesben bevett.

Persze előrébb lennénk ha az ellenzéki pártvezetők, az önálló arcél, meg az egymás piszkálása helyett megértenék konkrétan, hogy mi van. Ha ezt nem teszitek akkor mi időben szólunk: el fogjátok bukni Budapestet is, a kerületeket és az ellenzéki városokat is.

Jó lenne, ha leesne nektek gyerekek a 20 fillér.

 

 

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: