Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A szociális szakma több szervezete is attól tart, hogy ősztől több szociális szolgáltató nem fogja bírni az őket is érintő rezsi-áremelkedéseket és az üzemanyagok árának növekedését, emiatt pedig bezárások lehetnek.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) és a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) szerint már ősszel bezárhatnak a szociális intézmények, mert nem tudják kifizetni a megemelt rezsidíjakat és a munkatársaik sem jutnak el a segítségre szorulókhoz, mert nem lesz miből megtankolni az autókat.

Az SzMME és a 3Sz erre a veszélyre hívta fel az ágazatot irányító Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős belügyi államtitkár figyelmét egy közös levélben a Népszava cikke szerint.

A két szervezet úgy látja, hogy a kisebb ellátóknál már idén év végén is több milliós, a nagyobb intézményeknél több tízmillió forintos költségvetési hiány fog keletkezni.

Az SzMME elnöke, Meleg Sándor és a 3Sz vezetője, Szboszlai Katalin a közös levelében megemlítette, hogy bentlakásos intézmények vezetőivel, nappali ellátások szervezőivel, támogató szolgálatok és család- és gyermekvédelmi szolgálatok munkatársaival egyeztettek az utóbbi napokban, ezekből a beszélgetésekből pedig egyértelmű, hogy a szociális szakma nem látja sem az idei, sem a 2023-as költségvetésben a megemelkedő kiadások fedezetét.

A cikk szerint a szociális, a gyermekvédelmi és a gyermekjóléti szektorban százezer ember dolgozik, az ellátottak száma egymillió fölött van. Emiatt kérte azt a két szervezet vezetője, hogy a gondoskodáspolitikai államtitkár egyeztessen velük, illetve azt is kérték tőle, hogy amíg az egyeztetés nem jön össze, addig is három kérdésükre válaszoljon.

A szakmai szervezetek elsőként azt szeretnék tudni, hogy hozzájuk hasonlóan végez-e valamilyen adatgyűjtést a Belügyminisztérium a rezsi- és üzemanyag-áremelések szociális ellátókra gykorolt hatásairól. Arra is választ várnak, hogy a kormány tervez-e bármi olyan lépést, ami helyzetbe hozhatná a szolgáltatókat. A harmadik kérdés pedig arról szól, hogy amennyiben valamelyik szociális szolgáltató csődbe menne, akkor mi lesz a sorsa azon embereknek, akiket eddig ők láttak el.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: