Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

Ujhelyi István, az MSZP európai képviselője Facebookon tette fel kérdését: vajon ki fizeti Orbánék amerikai körutazását? Íme Ujhelyi levele változtatások nélkül:

Ezekben a napokban jelentős kísérettel Orbán Viktor miniszterelnök az Egyesült Államokban tartózkodik, de a nyilvánosságra került információk szerint nem az Egyesült Államok vezetőivel találkozik államügyekben, hanem a Fidesz pártpolitikai szövetségeseit – például a korábbi elnök Donald Trumpot – járják körbe, illetve vesznek részt egy szélkonzervatív, pártpolitikai rendezvényen.

A többnapos politikai program nyilvánvalóan nem tekinthető kormányzati látogatásnak, ezt tulajdonképpen az érintettek sem tagadják; sokkal inkább szolgálja a Fidesz pártpolitikai építkezését és szövetségkeresését. Ha pedig ez így van, akkor jogos a kérdés: ki fizeti ennek a többnapos amerikai kirándulásnak a költségeit?!

Ha a Fidesz finanszírozza a politikusok – és a hozzájuk csatolt közéleti kormányinfluenszerek – utazását és szállását, akkor az teljesen érthető. Amennyiben azonban ezt a pártpolitikai túrát az adófizetők állják, úgy a legalapvetőbb elvárás, hogy a kormányzat minden egyes részletével elszámoljon.

Ennek érdekében a mai napon közérdekű adatigényléssel fordultam a kormányhoz, hogy megtudjam: mennyit és miből költött az adófizetők pénzéből (ha abból tette) a Fidesz erre az amerikai körútra, azt milyen világos és egyértelmű közérdek indokolta, illetve pontosan kik kísérték el közpénzen a fideszes politikusokat az Egyesült Államokba, például a katonai szállítógépnek mondott kormányzati magángéppel utazva.

Orbánék egyébként nem először kezelik meglehetősen rugalmasan az állami útiköltségtérítést magán-, illetve nettó pártpolitikai ügyekben: emlékezetes botrány volt, amikor még az első Orbán-kormány idején a miniszterelnök egy svájci charter-cégtől bérelt különgéppel utazott az amerikai Bostonba, hogy ott átvegye a Tufts Egyetem díszdoktori címét.

Az akkori Fidesz-kormány azzal érvelt, hogy a miniszterelnök programja túl szoros volt ahhoz, hogy menetrendszerű járattal utazzon. Hol vagyunk már ettől? Orbán azóta focimeccsre is magángéppel szokott utazni, mint tudjuk és egy cseppnyi szégyenérzet sincs benne. A legtisztább, ha a mostani amerikai programmal tisztességesen el is számolnak. Várom a részletes és korrekt válaszukat.


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: