Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Megerősítette az eddigi BBB osztályzatát a Standard & Poor’s a magyar adósbesorolásra, viszont a stabil kilátást negatívra rontotta a hitelminősítő – jelentették be pénteken késő este. Ez egy jövőbeli esetleges leminősítés lehetőségére utal, illetve a kockázatokat hangsúlyozza- írja a Protfólió nyomán a 444.hu

A péntek éjjel megjelent elemzés szerint a kockázatok közé tartozik az uniós források elvesztésének esélye, az orosz gázszállítmányok csökkenése, melyek ronthatják a magyar gazdaság növekedési kilátásait, és veszélyeztethetik a koronavírus-járvány utáni költségvetési konszolidációt. Emellett a bér- és árinfláció, a volatilis forintárfolyam és a finanszírozási költségek várható emelkedése is csökkentik a kormányzat mozgásterét.

A hitelminősítő elemzése szerint legalább egy a háromhoz az esélye, hogy két éven belül le fogják minősíteni Magyarországot, amennyiben a magyar növekedési vagy költségvetési kép érdemben lesz az általuk felvázolt forgatókönyvnél.

Az S&P idén 5,1, jövőre azonban már csak 2,3 százalékos GPD-növekedéssel számol, és 2025-re is csak 3 százalékos évi bővülést becsülnek. Elemzésük szerint nem fog összejönni a kormány jövő évi hiánycélja, idén 4,9, míg jövőre 3,8 százalékos lehet a GDP-arányos költségvetési hiány. Épp ezért arra számítanak a londoni elemzőintézetben, hogy lassan fog majd csak mérséklődni az államadósság.

A portfolio.hu beszámolója szerint az S&P a külső kockázatok között kiemeli, hogy a legtöbb kelet-európai ország erősen kitett a jelenlegi energiapiaci fejleményeknek, azonban Magyarország függősége még ezen belül is a legnagyobbak között van az orosz olajtól és gáztól, illetve magas a magyar ipar energiaigénye, ami szintén gondot jelenthet.

A hitelminősítő további kockázatként értékeli a magyar kormány és az Európai Bizottság politikai vitáit, ugyanakkor arra számítanak továbbra is, hogy fog uniós forrás érkezni az országba, azaz lesz megállapodás a felek között.

Az elemzés szerint jelenleg egész Európában Magyarország érzi leginkább az energiaválság negatív következményeit, és ez speciális lefelé mutató kockázatokat jelent a magyar gazdaság számára. Ráadásul szerintük rövidtávon nagyon nehéz teljesen függetleníteni magunkat az orosz földgáztól, más európai országokkal ellentétben nem tudunk a cseppfolyós nyersanyag (LNG) irányába elmozdulni.

A cikk kitér arra is, hogy a hitelminősítő elemzése kiemeli: a kormány 2020 óta gyakran él a veszélyhelyzet jogi eszközével, ami azt a képet erősíti, hogy a fékek és ellensúlyok működése korlátozott, illetve a gazdaságpolitikai lépések kiszámíthatatlanok. Kitérnek a különadókra is, melyek elsősorban a külföldi szereplőket érintik negatívan néhány szektorban, emiatt pedig csökkenhet a működőtőke-beáramlás a következő években.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: