Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az EU-s politikában hazánk legfontosabb szövetségesei a Visegrádi négyek országai, tehát Lengyelország, Szlovákia, Csehország. Most a cseh miniszter mondott éles kritikát: Magyarország a szakadék szélén áll

Magyarország egyre messzebb kerül az európai fősodortól, és még az sem lehetetlen, hogy idővel kiléphet az Európai Unióból is – ezt mondta egy interjúban Mikulus Bek európai ügyekért feleős cseh miniszter.

A tárcavezető elsősorban arról beszélt az interjúban: a cseh soros elnökség mindent megtesz azért, hogy az uniós energiaválságot kezelni tudják, de jelenleg nagyon megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy mit kéne tenni. „Ha megkérdezek három szakértőt, akkor négy véleményt kapok arra vonatkozóan, hogy miként lenne a legjobb szabályozni a piacot” – vázolta a helyzetet Mikulas Bek.

A miniszter arról is beszélt, hogy sokan nem támogatják azt a javaslatot, miszerint egy árstoppal korlátozni kellene az orosz gáz árát, de nagyon megoszlanak a vélemények, és erről még pénteken tárgyalnak majd az uniós miniszterek.

Mikulus Bek szerint voltak olyan államok is – például Olaszország –, amelyek  az oroszokkal való megegyezést vagy tűzszünetet javasoltak – még akár Ukrajna területi veszteségeinek, meggyengítésének árán is. A magyar, olasz és ciprusi kormány már idén májusban is támogatott egy ehhez hasonló javaslatot.

A miniszter erről azt mondta, hogy ez a kisebbségi álláspont, de természetesen ezeket a nézőpontokat is figyelembe veszik. Végül hozzátette: biztos abban, hogy nem fognak egy biztonsági szempontból „kedvezőtlen fegyverszünetbe belemenni egy rövid távú gazdasági enyhülésért cserébe”.

Mikulas Bek ezután szólt Magyarországról, és azt mondta: egyre nehezebb elérni azt, hogy az ország az „európai fősodor” része maradjon. Ugyanakkor kisebb pozitívumként értékelte, hogy nemrég egy megállapodás által sikerült elérni azt, hogy a magyar kormány ne vétózza meg az orosz oligarchák elleni szankciókat.

Mindemellett a politikus összességében borúlátóan nyilatkozott, és úgy fogalmazott: „Az Európai Unióban gyakran kemény tárgyalások zajlanak, ez több országnál is így szokott lenni. De Magyarország már nagyon messze került tőlünk.”

Véleményem szerint a szakadék szélén állnak, és most el kell dönteniük, hogy vissza akarnak-e fordulni onnan, vagy inkább kockáztatnak és ugranak. Ebben az esetben bele sem akarok gondolni a következményekbe – mondta a miniszter iROZHLAS cseh rádiónak adott interjúban. Végül hozzátette: még Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését sem tartja lehetetlennek e következmények vonatkozásában.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: