Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Magyar idő szerint péntek este hét órakor először szólt nemzetéhez III. Károly, az Egyesült Királyság új uralkodója. A beszédet a Buckingham Palotában rögzítették nem sokkal azelőtt, hogy az adásba került volna.

„Mélységes szomorúsággal szólok ma önökhöz − kezdte beszédét III. Károly. – Őfelsége, a királynő, szeretett édesanyám egész életében inspirációt és példát jelentett számomra és egész családomnak. A legőszintébb adóssággal tartozunk neki, amivel bármelyik család tartozhat az anyjának, szeretetéért, ragaszkodásáért, útmutatásáért és példamutatásáért.”

Emlékeztetett arra, hogy áldozatokat hozott a kötelességért.

Elkötelezettsége és odaadása uralkodóként soha nem lankadt, a változások és a fejlődés, az öröm és az ünneplés, valamint a szomorúság és a veszteség időszakában − fogalmazott III. Károly, aki szerint a királynő 1947-ben tett vállalása egész életét meghatározta.

Mint fogalmazott, a személyes gyász mellett, amelyet az egész családja érez, az Egyesült Királyságban, azokban az országokban, ahol a királynő államfő volt, a Nemzetközösségben és szerte a világon sokakkal együtt mély hálát éreznek azért a több mint 70 évért, amelyben édesanyja királynőként oly sok nemzet népét szolgálta.

II. Erzsébet a legválságosabb időkben lépett a trónra, amikor az Egyesült Királyság közvetlenül a második világháború pusztítása után volt.

„Az állam intézményei azóta megváltoztak. De minden változás és kihívás ellenére nemzetünk és a Nemzetközösség tágabb családja − amelynek tehetségére, hagyományaira és eredményeire kimondhatatlanul büszke vagyok − virágzott és gyarapodott” − fogalmazott III. Károly.

Értékeink állandóak maradtak, és állandónak kell maradniuk. A Monarchia szerepe és kötelességei is megmaradnak, ahogyan az uralkodónak az anglikán egyházzal − az egyházzal, amelyben saját hitem oly mélyen gyökerezik − szembeni különleges kapcsolata és felelőssége is. Ebben a hitben és az általa inspirált értékekben neveltek arra, hogy ápoljam a másokkal szembeni kötelességtudatot, és a legnagyobb tiszteletben tartsam egyedülálló történelmünk és parlamenti kormányzati rendszerünk értékes hagyományait, szabadságjogait és felelősségét mondta.

Kiemelte, hogy 1947-ben, a 21. születésnapján Fokvárosból a Nemzetközösséghez intézett beszédében megfogadta, hogy életét − legyen az rövid vagy hosszú − a népe szolgálatának szenteli. És ez több volt, mint ígéret. Ez egy mély, személyes elkötelezettség volt, amely egész életét meghatározta.

III. Károly tudja, hogy az élete természetesen meg fog változni, ahogy új feladatait vállalja.

Többé már nem lesz lehetőségem arra, hogy annyi időt és energiát fordítsak azokra a jótékonysági szervezetekre és ügyekre, amelyek olyan fontosak számomra, ezt a munkát azonban mások fogják majd folytatni – folytatta, hozzátéve, hogy ez most a családja számára is a változás időszaka. Felesége, Kamilla királyné lesz szerető segítségére, ugyanis 17 évvel ezelőtti házasságkötésük óta végzett hűséges közszolgálatának elismeréseként ő lesz a királynői hitvese.

Ahogy maga a királynő is tette ezt oly rendíthetetlen odaadással, most én is ünnepélyesen megfogadom, hogy a hátralévő időben, amelyet Isten nekem ad, fenntartom az alkotmányos elveket, amelyek nemzetünk lényegét adják.

Bárhol is éljenek az Egyesült Királyságban vagy Nemzetközösségben, és bármilyen legyen is a hátterük és a meggyőződésük, igyekszem majd hűséggel, tisztelettel és szeretettel szolgálni Önöket, ahogyan egész életemben tettem – hangsúlyozta Károly király, aki egyúttal bejelentette, hogy fiát, Vilmost Wales hercegévé nevezi ki, amely korábban az ő titulusa is volt.

Édesanyja közelgő temetéséről szólva a király a következőket mondta el:

Kicsit több mint egy hét múlva nemzetként, Nemzetközösségként, sőt globális közösségként is összegyűlünk, hogy szeretett édesanyámat végső nyugalomra helyezzük. Gyászunkban emlékezzünk és merítsünk erőt példájának fényéből. Családom nevében csak a legőszintébb köszönetet mondhatom részvétükért és támogatásukért. Ezek többet jelentenek nekem, mint amit valaha is ki tudnék fejezni.

Beszédét végül ezekkel a gondolatokkal zárta: Az én drága mamámnak, aki most indul utolsó nagy útjára, hogy csatlakozzon drága néhai papámhoz, csak annyit akarok mondani: köszönöm. Köszönöm a családunk és a nemzetek családja iránti szeretetedet és odaadásodat, amelyet oly szorgalmasan szolgáltál mindezen években. Az angyalok szárnyainak éneke kísérjen végső utadon.

III. Károly csütörtökön lépett az Egyesült Királyság trónjára II. Erzsébet királynő legidősebb fiaként. Bár koronázásának pontos ideje még nem ismert, királlyá hivatalosan szombaton kiáltják ki.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: