Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A brit védelmi tárca szerint az oroszokat is meglepte az ukránok előretörése Harkiv közelében, mely során több kisebb várost visszafoglaltak – írja a BBC.

Az ukrán erők 50 kilométernyire behatoltak a korábban orosz ellenőrzésű területre. Az ukrán támadás miatt az Izjum városa melletti orosz csapatok egyre inkább elszigetelődnek. Az Euromaidan hírei szerint már Izjum határát is elérték az ukrán csapatok.

Péntek este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy Harkiv megyében 30 települést foglaltak vissza az ukrán csapatok, folyamatosan veszik vissza az ellenőrzést és adják vissza „az ukrán zászlót és védelmet” az embereknek.

Ma újabb visszafoglalt városokról érkeztek hírek. Az ukrán csapatok bevonultak a csaknem fél éve orosz megszállás alatt lévő a kelet-ukrajnai Izjumba , miután visszavonulásra kényszerítették az orosz egységeket  közölte szombaton a stratégiai város felszabadítására irányuló műveletben érintett tiszt a CNN amerikai hírtelevízióval.

Az ukrán erőknek mindeközben sikerült bevonulniuk az Izjumtól mintegy 30 kilométerre északra található Kupjanszkba is, ahol csekély ellenállásba ütköztek.

Az oroszok által megszállt harkivi területek vezetőjének megtett Vitalij Gancsev korábban arról számolt be, hogy a hatóságok megkezdték a helyiek „kimenekítését” Kupjanszkból, Izjumból, Sevcsenkovéból és Balaklijából.

Oroszország az erői utánpótlását szolgáló vasúti központként használta Kupjanszkot, Izjumot pedig arra, hogy onnan kiindulva támadásokat indított délre a donyecki térség felé.

A két város visszafoglalása nagy stratégiai jelentőségű győzelemnek számít Ukrajna számára, és mindössze öt nappal azután következik be, hogy erői elindították a Harkiv megyei ellentámadást.

Az eddigi információkból nehezen érthető, hogy az orosz hadvezetést miért érte ennyire váratlanul az ukrán ellentámadás. Az ukrán parancsnok a térségben mindenesetre ugyanaz az Olekszandr Szirszkij, aki márciusig Kijev védelmét szervezte meg sikeresen.

A harctéri beszámolók szerint az ukrán előrenyomulás sokat köszönhet az amerikai HARM rakétaromboló rakétáknak (ezek az orosz radarok által kibocsátott jelek alapján képesek felkutatni és megsemmisíteni a célpontot) és a német Gepard önjáró légvédelmi gépágyúknak. Nem megerősített beszámolók szerint az elmúlt napokban az ukránok leszedtek egy orosz vadászgépet és két katonai helikoptert is a térségben, a szükséges radartámogatás híján pedig az orosz légierő gépei már nem mernek felszállni, vagyis a nyugati fegyverzetek érdemben megbénították az orosz légierőt, ami így nem képes megadni a szükséges támogatást a szárazföldi egységeknek.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: