Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Dühítő, hogy az ukrán áramimporttal lehetne csökkenteni az áramárakat, de Orbánék mégsem teszik- írja Tóth Bertalan, az MSZP elnöke Facebookon, íme:

Pékségek, vendéglők, termelőüzemek zárnak be, munkahelyek szűnnek meg, önkormányzatokat fenyeget a csőd, családok megélhetése került veszélybe a húszszorosára nőtt piaci áramárak miatt. Ilyenkor minden felelősen gondolkodó kormány azt keresi, hogy milyen eszközökkel lehetne enyhíteni a terheket. Melyik iparág, mely közszolgáltatások, melyik kör az, amelyiknek nagyobb védelmet kellene adni a túléléshez.

Ezért is nyújtottunk be törvényjavaslatot, hogy az önkormányzatok, óvodák, szociális intézmények, orvosi rendelők, könyvtárak, múzeumok, valamint a kis- és középvállalkozások, és a közhasznú civil szervezetek újra legyenek jogosultak földgáz és villamos energia egyetemes szolgáltatásra.

Vagyis biztosan kapjanak áramot és gázt, és mindezt hatósági áron. Így ezzel nem csupán azonnali mentőövet adnánk az önkormányzatoknak és a KKV-szektornak, de a 27%-ról 5%-ra csökkentett ÁFA-kulcsnak köszönhetően több pénzük maradna, amely részben kompenzálni tudná az emelkedő alapanyagárakat, kiszámítható környezetet biztosítana, hozzájárulna a munkaerő megtartásához, mérsékelni tudná az áremelkedés hatásait.

Egy felelősen gondolkodó kormány ugyanakkor azt is megvizsgálná, milyen intézkedéseket lehetne tenni azért, hogy a piaci árak növekedése lassuljon vagy visszaforduljon. Csökkenteni kellene a keresletet és/vagy növelni a kínálatot. Számtalanszor leírtam, ma azért is vagyunk ekkora bajban, mert Orbánék nem ösztönözték az energiatakarékosságot, így aztán a felhasználás (kereslet) csökkenése önmagában kevés lesz az árak mérsékléséhez.

Persze, a kínálat növelése sem olyan egyszerű, mégis, lenne rá lehetőség. Például az ukrán áramimport elindításával. Technikai akadály nincs, Ukrajna az EU áramrendszeréhez csatlakozott, a MAVIR állami tulajdonban van, közvetett kormányzati irányítás alatt.

Lengyelország és Románia él is az ukrán áramimport lehetőségével. Magyarország azonban valamiért nem. Rákérdeztem ennek okaira, de a hivatalos magyarázat annyira ostoba, hogy nehéz rá jelzőket találni: „az ukrán-magyar áramkereskedelem feltételeiről tárgyalások folynak”.

Szóval, amíg az Orbán-kormány ukrán partnerével ráérősen arról tárgyalgat, hogy ki (melyik fideszes oligarcha) és milyen feltételekkel hozhat be áramot Ukrajnából, addig a magyar cégek csődbe mennek, nő az infláció, visszaesik a gazdasági teljesítmény, ezzel szemben Romániában és Lengyelországban több eszközzel és sikeresebben védekezhetnek a magas áramárak ellen. Nincs rá jobb kifejezés: ez a nemzeti érdek elárulása! Ki kell kényszeríteni a RezsiSTOP-ot!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: