Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A járvány miatt két és fél évig senkit sem lehetett az utcára tenni, de a választások után a moratórium nyáron lejárt, és már az első hónapban több mint 1100 ingatlant árvereztek el, ami sokszorosa az eddigi átlagnak.

Az RTL Klub Házon kívül című műsorának riportere találkozott egy nővel, akit kilakoltattak újpalotai lakásából, de nem ment messzire: beköltözött az épület folyosójára, és zacskókból él. A lakók egy részét persze zavarja a helyzet, segítséget is kértek, de hiába.

Zsuzsa Budapest egyik észak-pesti kerületében található lakótelepi lakásban lakik. Vagyis lakott, egészen addig, amíg a kilakoltatási moratórium végével kitették otthonából. Azóta a lakás előtti folyosón él.

 

Az 67 éves asszony 1984 óta élt a másfél szobás kis lakásban. Tisztázatlan okokból sok százezer forintos közüzemi tartozást halmozott fel az évek alatt, ezért elárverezték a lakását.

Költöznie azonban nem kellett, mert jött a világjárvány és ezzel együtt a kilakoltatási moratórium is, ami egészen július 15-ig tartott. Zsuzsa ezután sem volt hajlandó kiköltözni.

Másfél nappal a moratórium lejárta után lement a boltba, csakhogy mire visszaért, elzárták attól a helytől, amiről még mindig azt hiszi, hogy az ő otthona. Azt mondta, minden ingóság, ami bent van, az övé, ezért nem mozdul már majdnem két hónapja a lezárt lakás ajtaja elől. Pár nejlonzacskóba van csomagolva a jelenlegi élete, a folyosón alszik, eszik, a tisztálkodást pedig a szeméttárolóban található csapnál oldja meg.

A ház lakói sajnálják a sokak szerint mentálisan zavart asszonyt, ezért minden létező módon próbálták már megoldani a helyzetet, de kiderült, hogy a mai magyar ellátórendszerben nincs válasz arra a kérdésre, amit Zsuzsanna teremtett.

A lakók először az önkormányzathoz fordultak. Cserdiné Németh Angéla polgármester szerint az ilyen esetekben meg van kötve a kezük. Mi a társhatóságoknak tudunk jelezni, tehát sem a polgármesternek, sem a jegyzőnek nincs hatásköre, hogy bármit is tegyen az ügyében.

A lakók rendre kihívják a rendőrséget: kijönnek, kivezetik Zsuzsát az utcára, aki a ház előtt megvárja, amíg elmennek a rendőrök, majd saját kódjával kinyitja a bejárati ajtót, és visszamegy a harmadik emeleti folyosóra. Ezt erősítette meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság is, kiemelve, hogy az idős nő minden esetben együttműködő, soha nem tanúsít semmilyen ellenállást.

A következő lépés az volt, hogy a házból szinte mindenki aláírta a petíciót, vagy inkább segélykérést, hogy valaki oldja meg ezt a helyzetet. A kerületi rendőrség átvette a petíciót, megvizsgálták az ügyet, de mivel Zsuzsanna szerintük továbbra sem követ el gyakorlatilag semmi törvénybe ütközőt, továbbították az aláírásokat a kerületi jegyzőnek, és így a kör be is zárult. Az önkormányzat visszadobta a labdát a lakóknak, egészen pontosan a közös képviselőnek, aki levélben válaszolt a Házon kívül kérdéseire.

Szerinte sem neki, sem a lakóknak nincsenek eszközei arra, hogy megszüntessék a problémát: A szociális háló nem működik. A társasházkezelő és a tulajdonosok többször hívtak rendőrt, mentőt, hogy a fennálló problémában segítsenek. Az önkormányzat felé is többször jeleztek az érintettek, de azt a választ kapták, hogy ezzel nem kívánnak foglalkozni, és ez a közös képviselő feladata.

A Házon kívül riportere beszélt azzal a lakóval is, aki minden nap elsőként találkozik a folyosón élő idős asszonnyal, ha reggel kinyitja az ajtaját. Szerinte senki nem foglalkozik a fennálló helyzettel: Tehetetlenek vagyunk, tehát senki nem segít nekünk. Senki nem tud megoldást ajánlani. Melyik hivatalhoz kellene fordulni? Senkihez nem tudunk, mert mindegyik hárít.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: