Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az OTP Bank rendkívüli levelet küldött szombaton az ügyfeleinek, melyben azt írják, hogy újabb csalási hullám veszi célba a bankok ügyfeleit, ezúttal olyan gyanútlan eladók a célpontok, akik feleslegessé vált tárgyaikat kínálják eladásra az interneten. A levélből kiderül, hogy többek között a Facebookon, Vaterán és más használt hirdetési oldalon regisztráltak vannak veszélyben.

 

A visszaélésen keresztül ugyanis a vásárlónak hitt személy megszerezheti a banki adatokat és a bankszámlán lévő teljes összeget.

Az OTP levelében ismerteti a csalás menetét is: a csalók vevőként jelentkeznek, akik a csomagot valamelyik népszerű csomagküldő szolgáltatással kérik kézbesíteni. Emiatt elküldik a csomagküldő oldal linkjét – ami természetesen hamis – jellemzően valamilyen üzenetküldő alkalmazás (WhatsApp, Viber) használatával.

A link egy a csomagküldő oldalára kísértetiesen hasonlító oldalra irányít, ahol előbb regisztrálni kell, majd az áldozatot átirányítják egy, az OTP internetbank belépő oldalára hasonlító oldalra.

Itt a belépéshez szükséges összes érzékeny banki adatot bekérik (bankszámlaszám, jelszó, internetbanki azonosító, SMS jóváhagyó kód). Az adatok birtokában az elkövető be tud lépni az áldozat netbankjába,  és akár a bankszámlán lévő teljes összeghez hozzáférhet.

Mire figyeljen, hogy elkerülhesse az áldozattá válást? Ne nyissa meg a vásárló által küldött, csomagküldő szolgáltatás weboldalára átirányító linket! Ne engedjen a vásárló nyomásának, Önt nem fogja kár érni, amennyiben eláll az eladástól.

Amennyiben mégis megnyitotta a linket, semmilyen banki azonosítóját ne adja meg! Mindig ellenőrizze az egyes számlatranzakciókhoz kapcsolódó banki üzenetek tartalmát, azokat ne automatikusan hagyja jóvá!

A bank üzenetei minden esetben tartalmazzák magát a megerősítésre váró műveletet is. Ha olyan üzenetet kap, amely nem az Ön által szándékolt műveletet tartalmazza, azt semmiképpen se hagyja jóvá!

Minden esetben ellenőrizze a böngésző címsorában szereplő címet, és amennyiben az a legkisebb mértékben is eltér az OTP internetbank belépő oldalának címétől, illetve nem „.hu”-ra végződik, azonnal zárja be a böngészőt.

Csalás áldozata lett? Ha csalás áldozata lett, haladéktalanul jelezze az esetet az OTP Banknak a 06 (1/20/30/70) 3 666 666 telefonszámon, vagy bármelyik OTP Bank fiókban, vagy az [email protected] e-mail-címen.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: