Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egy intézményt bezárni sokkal egyszerűbb, mint újranyitni – mondta Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője a Spirit FM Aktuál című műsorában. Szerinte a jövő évi költségvetés alapján a felfüggesztések száma meg fog többszöröződni. Úgy véli, érdemes arról beszélni, hogy mire költsenek közpénzt és mi működjön piaci alapon, azonban, ha az intézmények működését kizárólag a racionalitás kérdéseivel nézzük, akkor a kultúrából nem sokat értünk.

Ha a kulturális intézmények működtetését a racionalitás kérdéseivel nézzük és mérjük, akkor a kultúrából nem sokat értünk– állítja Hiller István. Hozzátette, akik ilyen véleményt fogalmaznak meg, lehet, hogy a pénzek számolásához értenek, de ahhoz, hogy egy közösség életében a kultúra mit jelent, bármilyen beosztásban is vannak, csak távolról szemlélik. Hangsúlyozta, hogy egy közösség – kistelepülés vagy nagyváros – önazonosságtudatához a kulturális intézmények elengedhetetlenek.

„Lehet nézni a látogatószám és a fenntarthatóság kérdésével, én viszont nem így nézem. Megéri-e forintokban kifejezve verseket írni” – tette fel a kérdést Hiller. Úgy véli, érdemes arról beszélni, hogy mire költsenek közpénzt és mi működjön piaci alapon. Bár az elmúlt időben kevés törekvést látott erre, de partner lenne benne. Vitája van azzal a megközelítéssel, hogy a kevesebb pénzből kizárólag színvonalas alkotások jönnének létre: „Az nem úgy van, hogy leülök és eldöntöm, hogy írok egy jó könyvet.”

„Egy intézményt bezárni sokkal egyszerűbb, mint aztán újranyitni. Nekem ebben van a félelmem” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Mint mondta, október elejéig mintegy száz, elsősorban önkormányzati fenntartású kulturális intézmény működésének felfüggesztéséről vagy bezárásáról szerzett tudomást. Ha ez ilyen ütemben megy, akkor arra számít, hogy az intézmények bezárása meg fog háromszorozódni még ebben az évben, jövő évben pedig tovább nőhet a számuk.

Hiller István tart attól, hogy a november végén beterjesztendő új költségvetésben a kultúra milyen nadrágszíjmeghúzást szenved. Visszautalt az augusztusi Tranzit fesztiválra, ahol Csák János kultúráért is felelős miniszterrel akkor azt mondta, hogy a kultúrára, és a vidéki közművelődésre szánt összeg nem fog csökkenni. „Azóta eltelt két hónap, csökkeni fog, és a jövő évben még inkább” – tette hozzá Hiller.

Úgy véli, amennyiben ezek egy meghatározott időszakra történő felfüggesztések, akkor azt a pénzszűke miatt meg lehet érteni. Azonban, ha olyan taktika van mögötte, hogy azért zárnak be intézményeket, hogy később ne is nyissanak ki, akkor szerinte az országos politikának szólnia kell az ügyben.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: