Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Összesen 14 budapesti polgármester követeli, hogy számolják fel a megbukott tankerületi rendszert. Szerintük a pedagógusok diktatórikus rendszereket idéző fenyegetése, bércsökkentése és elbocsátása nem elfogadható. Közleményükből kiderül, hogy sokkal nagyobb a baj, mint gondoltuk volna.

Végleg megbukott a közoktatás kormányzati központosítása – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán megosztott bejegyzésében. Szerinte ez várható volt. „A központi kormányzat által felállított és többször átalakított intézményrendszer képtelen volt megállítani a közoktatás romlását, de az elmúlt hetekben az is kiderült, hogy nincs és nem is volt ilyen szándék” – vélekedett a politikus.

Az, hogy a tankerületi központok a diákok, pedagógusok és szülők jogos követeléseinek segítése és a megoldások keresése helyett pénzmegvonással és – súlyosbítva a kialakult pedagógushiányt – elbocsátással fenyegeti a pedagógusokat, világosan mutatja: ez az intézményrendszer nem oktatási, hanem kizárólag hatalmi célokat szolgál– írta bejegyzésében Budapest főpolgármestere, majd ismertette a több budapesti polgármesterrel megfogalmazott nyilatkozatot, mely szerint tiltakoznak a pedagógusok, a diákok és a szülők követeléseinek semmibevétele ellen. Szerintük a pedagógusok fenyegetése, bércsökkentése és elbocsátása diktatórikus rendszert idéz, ami ellen szintén tiltakoznak.

Ezenfelül nehezményezik „a közoktatásban kialakult vészhelyzet leplező, a közvélemény félrevezetését szolgáló kormányzati kommunikációt”. Mint írták, a hatályos törvények szerint a közoktatás működtetése, finanszírozása nem az Európai Unió vagy bármely más szereplő feladata, hanem a központi kormányzat kizárólagos felelőssége.

Ennek azonban véleményük szerint a központi kormányzat az önkormányzatok vagyonát jelentő közoktatási infrastruktúra államosítása óta nem tesz eleget.

A vagyonátadási szerződéseket megszegve hagyja leromlani az iskoláinkat, azok működtetését csak úgy képes ellátni, hogy folyamatosan kikényszeríti a szülők és az önkormányzatok anyagi hozzájárulását – olvasható a bejegyzésben.

A polgármesterek három követelményt is megfogalmaztak: A kormány azonnal kezdjen érdemi tárgyalásokat a pedagógusok érdekképviseleteivel, és teljesítse azok jogos követeléseit. A megbukott tankerületi rendszer felszámolását, mert bebizonyosodott, hogy az nem segíti, hanem gátolja a közoktatás működését, és káros.

A központi kormányzat egy évtized után sem tud olyan rendszert kialakítani, amely képes működtetni a közoktatást, akkor kudarcát elismerve kezdjen tárgyalásokat az önkormányzatokkal az iskolák és az azok finanszírozásához szükséges források átadásáról.
A nyilatkozatot az alábbi polgármesterek nevében tette közzé a főpolgármester:

V. Naszályi Márta (Párbeszéd), Budapest I. kerületi polgármester
Örsi Gergely (MSZP), Budapest II. kerületi polgármester
Kiss László (DK), Budapest III. kerületi polgármester
Déri Tibor (Momentum Mozgalom), Budapest IV. kerületi polgármester
Soproni Tamás (Momentum Mozgalom), Budapest VI. kerületi polgármester
Niedermüller Péter (DK), Budapest VII. kerületi polgármester
Pikó András (civil, Momentum által felkért), Budapest VIII. kerületi polgármester
Baranyi Krisztina (Együtt, közös ellenzéki jelölt), Budapest IX. kerületi polgármester
László Imre (DK), Budapest XI. kerületi polgármester
Tóth József (MSZP), Budapest XIII. kerületi polgármester
Horváth Csaba (MSZP), Budapest XIV. kerületi polgármester
Cserdiné Németh Angéla (DK), Budapest XV. kerületi polgármester
Szaniszló Sándor (DK), Budapest XVIII. kerületi polgármester
Gajda Péter (MSZP), Budapest XIX. kerületi polgármester


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: