Orban Viktor az Európa Parlament ülés után. via politico
Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Mikulas Bek, Csehország Európai ügyekben illetékes minisztere szerint egyértelmű, hogy a V4-ek között nagyon komoly nézeteltérések vannak. Szerinte Magyarországnak a szakadék széléről kell visszatáncolnia.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország Európai ügyekben illetékes minisztere az rtl.hu-nak azt mondta, nem lepte meg, hogy Orbán Viktort a prágai uniós csúcson kifütyülték, mert megosztó politikusnak számít, nézetei nem számítanak az európai politikai életben bevettek közé. Mikulas Bek számára elég világos, hogy a Magyarország és a többi uniós tagállam között a feszültség évek óta egyre nő.

Szerinte most még van visszaút, lehetőség arra, hogy Magyarország visszatáncoljon a szakadék széléről, és megoldódjanak az uniós forrásokkal és a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos kérdések.

Az Orbán-kormány sok mindenre hajlandó, hogy teljesítse az Európai Bizottság elvárásait, van is esély rá, hogy év vége előtt megszülessen a megállapodás az uniós forrásokról, de a helyreállítási terv jóváhagyásakor meghatározott feltételekhez köthetik a pénzek kifizetését. Néhány tagállam, különösen azok, amelyek az EU-költségvetés nagyját állják, elég kritikusak a magyar helyzettel kapcsolatban – tette hozzá.

Nagyon reméli, hogy végül megkapjuk az uniós forrásokat. Ha ugyanis tovább mélyülne a konfliktus, az erősíthetné az ország eltávolodását az EU-tól, amelynek tagállamait kezdi zavarni, hogy meglehetősen magas azoknak az ügyeknek a száma, amelyekkel  kapcsolatban a magyar kormány elutasító álláspontot vett fel. (…)

Továbbra is fontos, hogy Magyarországot valamilyen formában a csapatban tudhassuk. Mindannyiunknak az az érdeke, hogy a Magyarország és az Európa többi része közötti feszültség ne érjen el egy kritikus szintet. A cseh miniszter nem szeretné, ha mindennek az uniós kilépés lenne a vége. Ez ellentétes lenne az EU érdekeivel is.

A küszöbén állunk annak, hogy negatív fejlemények történjenek, ez teljesen világos. Annak örülnék, ha enyhülne a feszültség.

Mikulas Bek szerint a mostani helyzetért egyértelműen a magyar kormány felelős, az uniós országok vagy az Európai Bizottság részéről semmiféle rosszakarat nincs. Magyarországon valódi problémák vannak az uniós források felhasználásával, és az Orbán-kormány bizonyos intézkedéseivel. Szóval valódi döntési helyzetben a magyar fél van.
A kormánynak lépéseket kellene tennie azért, hogy javítson a helyzet megítélésén.

Elég világos, hogy a jogállamisággal kapcsolatban rengeteg olyan kérdés van, amikre az Orbán-kormány nem adott kielégítő választ.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: