Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

1061 külföldön tanuló diák írt levelet a magyar kormánynak. A nyílt levélben kiállnak volt tanáraik és diáktársaik mellett az általuk vívott „hősies harcukban”. Íme a teljes levél változtatások nélkül:

Mi, külföldön tanuló magyar egyetemi hallgatók megbotránkozva figyeljük a mai magyar közoktatás helyzetét. Értjük ezalatt volt tanáraink méltatlanul alacsony fizetését; a közoktatásban tanuló magyar diákok folyamatosan romló, nemzetközi összehasonlításban rossz átlagteljesítményét; a szegregált oktatási rendszert, amely felzárkóztatás helyett ellehetetleníti a hátrányos helyzetű diákok előremenetelét; illetve a túlzottan központosított állami oktatást, amely nem teszi lehetővé a döntések szakmai alapú, hatékony meghozatalát.

Nekünk, külföldön tanuló magyar diákoknak is megvoltak a saját tapasztalataink a magyar közoktatásban. Láttuk a tanáraink leterheltségét, az igazságtalanul hátrahagyott, hátrányos helyzetű diáktársaink tehetetlenségét, illetve tapasztaltuk a hiányos, nem a 21. század kihívásaira szabott tanterv hatásait.

Szeretnénk viszont kifejezni végtelen hálánkat volt tanáraink felé, akik minden kihívás ellenére óriási odaadással tették lehetővé azt, hogy most külföldi felsőoktatási intézményekben is megálljuk a helyünket. Volt tanárainknak köszönhetjük azt a magyarságtudatot is, melyet egyetemi éveink alatt nemhogy nem vesztettünk el, de elkezdtünk még inkább magunkénak érezni.

Fontosnak tartjuk azonban azt is kimondani, hogy a közoktatás évtizedek óta romló állapotáért a jelenlegi magyar politikai és társadalmi berendezkedés is felelős. Az a berendezkedés, amelyben a közszolgálati média volt arca a tényszerűségre nemhogy nem törekszik, de a tények létezésében nem is hisz; ahol ugyanezen médiumtól kiszivárgott hangüzenet igazolja az agresszív politikai elfogultságot, melyet bátran nevezhetünk propagandának; ahol politikai kapcsolatokkal rendelkező üzletemberek sokszoros esélyekkel indulnak közbeszerzési pályázatokon, megcsúfolva ezzel mind az igazságos verseny, mind pedig a közpénz értékét; illetve amelyet – a nemzetközi elemzői és akadémiai konszenzust követve – az Európai Parlament demokratikusan választott képviselőinek elsöprő többsége kiáltott ki választásos autokráciának.

Nem véletlen tehát, hogy ez a rendszer aránytalanul korlátozza a tiltakozó tanárok sztrájkjogát, majd megtorlással igyekszik elhallgattatni őket; illetve, hogy médiája nem számol be a megmozdulások valós méretéről.

Mi, külföldön tanuló magyar hallgatók szilárdan állunk ki a volt tanáraink és diáktársaink mellett az általuk vívott hősies harcukban, illetve fejezzük ki erős kétségeinket a jelenlegi hazug, kirekesztő és vezérelvű politikai berendezkedéssel szemben.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: