Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Nem látok semmilyen olyan tényezőt, ami abba az irányba mutatna, hogy egyhamar jelentősen mérséklődni fog az infláció Magyarországon. Az ugyanis nem tényező, hogy Orbán Viktor utasította a pénzügyminisztert, hogy felezze meg az inflációt. Ha ilyen hatalma lenne, megkérdezném tőle: miért nem tetszett ezt megcsinálni eddig?” – reagált Mellár Tamás a tegnapi jegybanki közlésre, miszerint már körvonalazódik a fordulat az inflációs folyamatokban

Mellár Tamás szerint egyáltalán nem látszik a fordulat. Nyilvánvalónak tartja, hogy az MNB azért kommunikál így, mert ezzel az optimista nyilatkozatával is próbálja letörni a jelentős inflációs várakozásokat. Úgy látja, hogy még további emelkedések lesznek, egyrészt az aszály és a világpiaci árak miatt, másrészt, mert még előttünk áll a rezsiszámlák benyújtása a fűtési szezon végén.

Mint megjegyezte, az árfolyam ugyanakkor már abban az esetben sem fog jelentős szerepet játszani az infláció további növekedésében, ha marad a mai 410-420-as szinten. Más kérdés lenne, ha tovább gyengülne a forint, ami azonban akkor következne be, ha az Európai Unió bejelentené, hogy nem ad pénzt Magyarországnak. Ám ehelyett Mellár inkább arra számít, hogy majd lassacskán csepegtetik a pénzeket.

Nagyjából látszik, hogy a jegybank szabályozása nemigen hatékony, már elérte azt a korlátot, ameddig hatásos tudott lenni. Erről az oldalról nem várható mérséklődés – fejtegette, rámutatva: az MNB is csapdában van, mivel a kamatemelés ugyan jótékonyan hathatna az infláció csökkenésére, de nagy a felzúdulás kormányzati és vállalkozói oldalról, miután a kamat megemelése tovább drágítja a hiteleket, visszafogja a beruházásokat, ezáltal pedig a reálgazdasági növekedést.

„Látszik tehát, hogy a jegybank ma már meglehetősen eszköztelen, s így most a verbális kommunikációval, szóbeli beavatkozással próbálkozik, s azzal, hogy optimista jövőképet igyekszik festeni” – mutatott rá Mellár Tamás.

Nyilván a hazai infláció is mérséklődik majd, ha ismét szerepet játszanak benne a világgazdasági hatások, de azért, ahogy az elmúlt években lehetett már látni, a magyar gazdaságban van egy erőtejes belső inflációs nyomás, amit nekünk kellene rendbe tenni, mert hiába csökken az infláció a világgazdaságban, ha idehaza három téren nem lesz komoly változás – mutatott rá.

Mindezek alapján Mellár Tamásnak határozott az álláspontja. Mint mondja, „Nem látok semmilyen olyan tényezőt, ami abba az irányba mutatna, hogy egyhamar jelentősen mérséklődni fog az infláció Magyarországon. Az ugyanis nem tényező, hogy Orbán Viktor utasította a pénzügyminisztert, hogy felezze meg az inflációt. Ha ilyen hatalma lenne, megkérdezném tőle: miért nem tetszett ezt megcsinálni eddig?”


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: