Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Évről évre megjelenik a Vértes lankáin egy oda nem illő növényfaj. A távoli földrészről érkezett coloradói fügekaktuszokról van szó. A hazai flórában példátlan, télálló faj elterjedésével kiszoríthatja az őshonos növényfajokat, ezért fontos a felkutatása, és megsemmisítése- írja a 24.hu

2017-ben találta meg az első töveket egy fokozottan védett terület sziklagyepében Klébert Antal, a Vértesi Tájvédelmi Körzet természetvédelmi őrkerület-vezetője. A fügekaktuszok a szakember szerint akkor már több éve ott fejlődhettek, erről az élénk színű termések árulkodtak.

Az idegenhonos coloradói fügekaktusz jelenléte a Vértesi Tájvédelmi Körzetben nem kívánatos, veszélyezteti a nyílt dolomit sziklagyep őshonos növényeit. Mivel a terület távol van a lakott területektől, kertektől, és nehezen megközelíthető, valószínű, hogy a távoli földrészről érkezett faj példányait valaki szándékosan ültette ki a sziklagyepre.

A kaktuszokra jellemző, hogy nem őshonosak, viszont rendkívül szívós növények, ezért veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra. Amerikából kerültek a kontinensre, Észak-Amerikában egészen a kanadai prériig régóta a természetben élnek. Magyarországon is képesek túlélni a telet, hazánkban húsz éve bukkantak az első tövekre.

A fügekaktuszok veszélyesek, mert természetes ellenség hiányában könnyen kiszoríthatják az alacsonyabb tűrőképességű őshonos növényeket, a velük együtt élő rovarokkal, madarakkal és egyéb állatfajokkal együtt.

Kléber Antal azt kéri, hogy aki kirándulás alkalmával kaktusz tövekbe botlik, a pontos hely feltüntetésével (koordináta, vagy térkép könyvjelző) jelentse be a területileg illetékes Nemzeti Park Igazgatóságoknak. Ezzel segítheti a sokszínű magyar flóra megmaradását.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: