Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ha nem marad tanár, akkor Európa bérrabszolgái lesznek a magyar emberek, az MSZP pedig nem ilyen jövőt szán a gyermekeinknek – mondta Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Hangsúlyozta, nem „Brüsszel” felelőssége a pedagógus-béremelés, hanem a magyar kormányé, a kasszában pedig van pénz: folyamatosan folyik be a „brutális”, 27%-os áfából, ráadásul minden egyes áremelésnél egyre több; a növekvő energiaárnál és az érthetetlenül emelt rendszerhasználati díjaknál is.

Kétféleképpen lehetne visszaadni az embereknek a növekvő áfabevételt: „vagy lecsökkentik az áfát és úgy adják oda, vagy pedig (…) ha egyszer beszedik, akkor célzott támogatásként adják oda azoknak, akik a legnagyobb bajban vannak” – mondta a szocialista politikus.

Az MSZP szerint a kis- és középvállalkozásokat kellene segíteni célzott támogatásokkal, mert ennek hiányában munkahelyek szűnnek meg – hangsúlyozta a képviselő.

 

Azt mondta: a költségvetést át kellene ütemezni, és közvetlenül otthagyni az embereknél pénzt, például a 27%-os áfa 5%-ra csökkentésével a kis- és középvállalkozások, önkormányzatok és magánemberek számára, az MSZP javaslata szerint.

A műsorvezető példájára, hogy Németországban a kormány kifizeti a lakosságnak a decemberi rezsiszámláit, Komjáthi Ausztria példájával felelt: mint mondta, az osztrák „laborban” célzott támogatásokat kapnak a kis- és középvállalkozások, és kézzelfogható, pénzbeni támogatást az állampolgárok.

„Valós segítségre lenne szükség a bajba jutott embereknek ugyanúgy, ahogy a Covid-válság alatt” szükség lett volna – mondta, emlékeztetve: akkor is volt egy Gazdaságvédelmi Alap, amiből „például Mészáros Lőrinc kapott a szállodáira pénzt, miközben a szállodáiból meg embereket bocsájtott el”.

„Nem szeretnénk, hogyha a Rezsivédelmi Alapból ne a bajbajutott magyar emberekre költenék” – hangsúlyozta. Ilyen célként nevezte meg például a pedagógus-béremelést vagy a szociális szféra megsegítését, hiszen, mint mondta, jó néhány szociális munkás ugyanolyan megélhetési problémával küzd, mint azok, akiken nekik kellene segíteniük.

Hangsúlyozta: még csak az elején tartunk egy súlyos megélhetési válságnak, „egy ilyen Rezsivédelmi Alapban eltüntetik, mint egy bűvészkalapban, a pénzt”, és „hókuszpókuszokkal” áll elő a kormány, hogy mennyivel támogatja a családokat.

Azt mondta: a rezsit úgy lehetett volna igazán megvédeni, hogyha elfogadták volna az MSZP évek óta asztalon lévő javaslatait, például a panelprogram újraindítását, a Kádár-kockák szigetelésének támogatását akár önrész nélkül, vagy az energiaáron lévő áfa csökkentését 5%-ra.

Az embereket pedig úgy lehetne azonnal pénzhez juttatni, ha elfogadnák az MSZP javaslatát a minimálbér adómentessé tételére, amivel azonnal 15%-os béremelést adhatnának a vállalkozások úgy, hogy nekik nem kerülne semmibe.

Kifogásolta, hogy a kormány idő előtt vitte be a költségvetést a Parlamentbe, és nem egyeztetett a szociális partnerekkel sem, mint ahogy a minimálbér kérdésében sem tárgyalt velük.

A pedagógusokkal való egyeztetést „látványkonyhának” nevezte, miután „üzent a szülő, a tanár, a diák az utcán, hogy baj van.” „Végre-valahára el kellene jutni oda, hogy (…) meghallgatja őket a kormány, (…) mert nem marad tanár, aki a gyerekeinket tanítsa” – vetítette előre.

Kérdésre kijelentette: „Az MSZP, az él és élni is fog”, szociáldemokrata pártként a szolidaritást tűzte zászlajára nemcsak szavakban, de tettekben is. Felidézte az Éhségmeneteket és a Suzukinál történt akciókat a munkavállalók érdekében.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: