Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tegnap számolt be a Hír Hugó arról, hogy a Fidesz támogatottsága Budapesten a fiatalok körében gyakorlatilag összeomlott. A budapesti számok után, most megérkeztek az országos támogatottsági adatok.

A Fidesz májusban minden idők legmagasabb támogatottságát érte el, ám azóta jelentős veszteségeket szenvedett, szeptemberben 37, most 33 százalékon áll. Május óta egymillió szavazó hagyta el az Orbán-párt táborát. Így jelentőset nőt a pártnélküliek csoportja 20-ról 30 százalékra – közölte legfrissebb kutatása eredményeit a ZRI Závecz Research Intézet.

A Fidesz visszaesése nyáron főleg az alapfokú végzettségűek és a szakmunkások körében, a kis-közepes városokban, falvakban volt megfigyelhető. Az utóbbi két hónapban a vidéki városokban további jelentős veszteségek érték a pártot (35-ről 27 százalékra szűkült támogatói köre), az alacsonyabb státuszúaknál csak minimális, 1-2 százalék volt az elvándorlás, a községekben pedig megállt a szavazótábor csökkenése.

Ősszel a fiatalok közül távolodtak el sokan a kormánypárttól: szeptemberben a harminc év alattiak 35 százaléka támogatta a Fideszt, most már csupán 25 százaléka.

A választások óta csaknem mindegyik társadalmi rétegben meggyengült a kormánypárt. Legkisebb arányban a kis-közepes városokban élők (27%), a fővárosiak (30%), a 30 év alattiak támogatják (25%).

Ezekben a csoportokban a DK követi a kormánypártot (a fiataloknál a Momentummal holtversenyben). Amennyiben újra összeállna az ellenzéki összefogás (jelenlegi támogatóikat mechanikusan összeadnák), ezekben a csoportban már megelőznék a Fideszt.

Májusban az emberek 52, szeptemberben 62, novemberben 71 százaléka érzékelte úgy, hogy rossz irányba mennek dolgok az országban.

Az ország működéséről pozitívan nyilatkozók aránya egyre csökken: a tavaszi 41 százalékról szeptemberig 31 százalékra, majd 23 százalékra esett. Az egyes ellenzéki pártok támogatóinak 90-95 százaléka negatívan értékeli az ország jelenlegi helyzetét, ahogy a pártnélküliek óriási többsége is kritikus (86%).

A Fidesz szavazók többsége – 61 százaléka – elégedett, de egyharmaduk szerint rosszul alakulnak hazánk ügyei. Az elmúlt két hónapban ők is borúlátóbbá váltak, szeptemberben még 72 százalékuk nyilatkozott pozitívan és csupán 24 százalékuk negatívan.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága valamelyest emelkedett: májusban 9, most novemberben 11 százalékot ért el a teljes népesség körében. A Mi Hazánk tavasszal 5 százalékot ért el, novemberben 6 százalékos.

A Momentum és Jobbik fél éve 5 százalékon álltak, ezúttal 4 százalékosak. Május óta változatlan szinten, 4 százalékon található az MSZP. Az LMP-t és a Kétfarkú Kutyapártot tavasszal a választókorúak 2-2 százaléka támogatta, novemberben 3-3 százalék. A Párbeszéd támogatóinak aránya fél éve és most 1 százalék.

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: