Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Felülvizsgálatra szorul a Fővárosi Közgyűlés nyáron meghozott határozata, mely lehetővé tette, hogy Horn Gyula volt miniszterelnökről nevezzenek el egy XIII. kerületi sétányt – ezt jelentette be Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének napirend előtti vitájában az Index tudósítása szerint.

A sétány elnevezéséről idén nyáron döntött a közgyűlés. Az akkori vitában Wintermantel Zsolt azt javasolta, a főváros ne nevezzen el sétányt Hornról. Ughy Attila (Fidesz-KDNP) szerint Horn Gyula „konfliktusos személyiség” volt, és azt kérte, ha a képviselők emléket szeretnének állítani neki, azt ne most tegyék, hanem a Ráday Mihály által javasolt két évtized után, amikor leülepszik egy politikai szereplőnek a tevékenységével (…) kapcsolatos értékítélet.

Tóth József (MSZP) kerületi polgármester akkor elmondta, Horn Gyula 90. születésnapja alkalmából éltek a lehetőséggel, hogy közterületet neveznek el róla. Emlékeztetett, Horn nem tagadta az 1956-os forradalomban betöltött szerepét, sőt, ő hozta nyilvánosságra, emellett Németországban utcát neveztek el róla, történelmi érdemei vannak a harmadik magyar köztársaság megteremtésében és az ország NATO-hoz való csatlakozásában, a szögesdrót lebontásában, a német egyesítésben, a pénzügyi konszolidációban, ezek alapján pedig érdemes arra, hogy közterületet nevezzenek el róla.

A mai közgyűlésen Wintermantel idézte a Sára Botond által vezetett fővárosi kormányhivatal levelét, amely szerint a közgyűlés nem kellő gondossággal járt el, hiszen „közterület vagy közintézmény nevét nem viselheti olyan személy, aki a XX. századi önkényuralmi rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett”.

A levélben az önkormányzati törvényt idézve azt is jelzik, hogy vitatott esetben a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását kell kérnie a testületnek, azonban a döntés meghozatalakor ezt a főváros elmulasztotta.

Ezzel összefüggésben a – bejelentésre megkezdett – kormányhivatali jogszerűségi felülvizsgálat arra is kitér, hogy bár a konkrét közterület elnevezésével kapcsolatban az MTA nem foglalt állást Horn Gyula személyével kapcsolatban, korábban már kérte egy civil szervezet, hogy feltüntethesse a volt miniszterelnök nevét saját elnevezésében. Ezt akkor a cégbíróság a fenti jogszabályra hivatkozva elutasította – írja az Index.

Wintermantel Zsolt felvetésére Karácsony Gergely úgy reagált: szerinte a Horn Gyula sétány elnevezés jó döntés volt, azzal együtt is, hogy az ő családja elszenvedője volt a kommunista üldöztetésnek. A főpolgármester hozzátette, hogy a demokrácia kiépítésében vállalt szerepe tette érdemessé arra Horn Gyulát, hogy közterület viselje nevét.

Mindenesetre a kormányhivatal felszólította a Fővárosi Közgyűlést, hogy kérje az MTA állásfoglalását, és az önkormányzati törvény vonatkozó, tiltó rendelkezéseivel hozza összhangba saját közterület-elnevezési döntését – írja az Index.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: