Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A parlament megvonta a bizalmat a Heger-kormánytól. A válság hevében Igor Matovič, pénzügyminiszter még a lemondását is belengette és kemény feltételek elé állította az SaS nevű liberális pártot, amely azonban elutasította Matovič ajánlatát- írja felvidéki Új szó

A kormány bukása mellett 78 képviselő szavazott, 20-an pedig tartózkodtak. Összesen 102-en voltak jelen, ketten tartózkodtak, ketten nem szavaztak.

A bizalmatlansági indítványt a Richard Sulík vezette liberálisok, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nyújtotta be, mely korábban koalíciós partnere volt a kormánypártnak, ám szeptemberben kiléptek az akkor még négypárti koalícióból.

A SaS akkor azzal vádolta Hegert és Igor Matovic pénzügyminisztert, hogy „feldúlják az országot”, a szakadás miatti valódi ok azonban a Richard Sulík gazdasági és Igor Matovic pénzügyminiszter közötti viszály, illetve az utóbbi által kidolgozott néhány népjóléti intézkedési javaslat volt, amelyeket az SaS nem támogatott.

Michal Šipoš az OĽaNO nevű párt frakcióvezetője közvetlenül a szavazás előtt arra kérte a mozgalmának képviselőit, hagyják el a parlament üléstermét. „Nem fogunk részt venni egy újabb korrupcióellenes kormány kivégzésében” – tette hozzá Šipoš.

Délelőtt még a kabinet megmentése érdekében Igor Matovič (OĽaNO) a pénzügyminiszteri tisztségről való lemondását is felajánlotta. De csak akkor, ha az SaS visszavonja a kormánnyal szemben beadott indítványát és az állami költségvetést is megszavazza. A pénzügyminiszter távozását az OĽaNO egyes politikusai is elfogadható áldozatnak tartották, de a mozgalomban ezt mások árulásnak tekintik.

Az SaS azonban elutasította Matovič ajánlatát, szerintük a kormány bukása elkerülhetetlen. Délutáni közleményükben azt írták a kormány már nem érdemli meg a bizalmukat, elvesztette ugyanis a korrupcióellenes jellegét.

Arra is emlékeztettek, hogy a költségvetés jelenlegi tervezetét nem tudják támogatni. „Világos, hogy a feltételeket úgy adták meg, elfogadhatatlanok legyenek számunkra” – írták, és hozzátették, a pénzügyminiszternek formálisan is be kellett volna adnia a lemondását. Kijelentették, nem hajlandóak a jelenlegi káosz fenntartásában közreműködni.

A kabinet számára sorsdöntő szavazás előtt több független képviselő is úgy nyilatkozott, ha a kormány és az ellenzék nem állapodik meg az előrehozott parlamenti választás időpontjában, akkor a kabinet bukására voksolnak.

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök az elnöki palota felé vette az irányt, miután a parlament megszavazta a kormánya bukását. A parlament mai ülését felfüggesztették, a döntéshozók holnap reggel 9 órakor folytatják a munkát.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: