Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Új törvényt hoznának arra, hogy az adott hónapban mekkora összegből gazdálkodhatnak a fogorvosok. Az a körzet, amelyik elesik a havi normatívától nem tud bért fizetni, anyagot pótolni a következő hónapokban. A minőségmérésnek elvben ösztönözni kellene a jobb ellátásra, a tervezett rendszer viszont csalásra, a pontok optimalizálásra kényszeríti az fogorvosokat.

A fogorvosok finanszírozását is át akarja alakítani a Belügyminisztérium – derült ki egy rendelettervezetből, amely az érintettek között nagy felháborodást keltett. A Népszava szerint a változtatás megszünteti a körzetek működésének stabilitást adó finanszírozási elemet, az alapdíjat és teljes egészében az aktuális havi forgalmuktól, és a munkájuk minőségértékelésétől függne, hogy az adott hónapban mekkora összegből gazdálkodhatnak a praxisok.

A közfinanszírozott páciensek ellátását végző fogászatok finanszírozása most több jogcímen jön össze: a körzet lakosságának száma, és összetétele alapján számított bázis összegből, valamint a forgalmat tükröző teljesítménydíjból, továbbá a bértámogatásból. Január elsejétől az iskolafogászatok kivételével az összes többi rendelés finanszírozásának egyetlen fix eleme a bértámogatás és a rezsitámogatás maradna. Így az energia- és egyéb, a működtetéshez szükséges kiadások fedezete is attól függ majd, hogy az adott időszakban megfelelő volt-e a forgalom.

Ezzel az érintettek szerint az is bizonytalanná válik, hogy a költségeiket minden esetben fedezni tudják-e.

A szakmai szervezetek karácsony szentestéjéig tehetnek észrevételeket a jövő év első napjaiban már hatályos új szabályokhoz. Ez egy katasztrófa lesz, ha valóban bevezetik
– mondta a Népszavának Dúl Zoltán szombathelyi fogorvos.

A tervezet szerint négy indikátort vezetnek be. Ha valaki az egyik indikátorban sem ér el pontszámot, akkor nem kap arra a hónapra teljesítmény-finanszírozást. Ez akár havi 800 ezer – egymillió forintos bevételkiesést is jelenthet.

Magyarul az a körzet, amelyik így járt, nem tud bért fizetni, anyagot pótolni a következő hónapokban. A minőségmérésnek elvben ösztönözni kellene a jobb ellátásra, a tervezett rendszer viszont csalásra, a pontok optimalizálásra kényszeríti az ellátókat. Ráadásul az energiaválság közepén nem az eddigi finanszírozást kellene szűkíteni, hanem épp ellenkezőleg, inkább azt növelni.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: