Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A közösségi médiában kérnek segítséget azok, akik sehogyan sem jutnak forróitalporokhoz.  Számos gyógyszertárban elfogytak a felsőlégúti tüneteket enyhítő szerek. Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet termékhiány-listáján 1551 készítmény talált az RTL Klub híradó.

„A Neo Citran és minden más forróital hiánycikk. Neo Citránból csak az extra változat van, amiben köptető is van. A Coldrexből is csak a kapszula van, forróital nincs. Egyetlen egy doboz van még a fiókban, a Rubophen Thermo nevű készítményből” – ezt válaszolta egy VI. kerületi gyógyszertár munkatársa, amikor kedd reggel arról érdeklődött az RTL Klub híradó, hogy van-e nálunk forróitalpor. Ugyanis már karácsony előtt számos gyógyszertárban hiánycikk volt.

 

Az RTL munkatársa egy kisebb gyógyszertárba a III. kerületi Flórián tértől nem messze próbálkozott, ott azt mondták nekik, hogy a Neo Citran régóta hiánycikk. „Loligripet tudtak adni helyette, aminek az összetétele hasonló, csak az íze más. Végülis amire kellett, arra jó volt” – mondta kollégánk

A pesti agglomerációban élő kollégájuk azt tapasztalta, hogy a Rhinathiol hiánycikk már egy ideje a gyógyszertárakban. Szerencsére kaptam helyette mást, a tüneti kezelésben az is segít. Évekig azt szajkózták nekünk, hogy ne halmozzunk fel gyógyszereket, felesleges és csak a baj van belőle. – méltatlankodott még mindig beteg kollégánk.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján a felnőtteknek való Rhinathiol egyébként nem szerepel a készlethiánnyal érintett termékek között, a gyerekeknek való szirup viszont igen, méghozzá gyártási gond miatt.

Az RTL Klub azt tapasztalta, hogy többen a termékhiány időszakában  a közösségi médiában próbálnak meg gyógyszerhez jutni: több anyuka- és helyi csoportban is „kölcsön” vagy megvásárlásra keresnek Neo Citran és/vagy Coldrex-port, torokfertőtlenítőt.

A forróital-porok ott vannak az OGYÉI termékhiány-listáján, amelyen RTL híradó összeállításának pillanatában 1551 készítmény található.

Az OGYÉI közölte: folyamatosan nyomon követik a hazai gyógyszerellátást. „A hiányok elhárítása és kezelése érdekében folyamatos kapcsolatot tartunk a magyarországi gyógyszer-nagykereskedőkkel valamint az EU-s társhatóságokkal. Európai és világviszonylatban is látható, hogy bizonyos készítmények utánpótlása akadozik, ebben az esetben viszont előnyt jelent Magyarország kicsi piaca, mert kisebb volumenekhez könnyebb a  hozzáférés. A fellépő hiányokat a forgalmazókkal, és szükség esetén a nagykereskedőkkel közösen szükséges kezelni” – írták.

Az OGYÉI szerint nincs országos hiány, az intézet szerint  jelenleg csak regionális szinten, egyes gyógyszertárakban, és nem országosan érzékelhetők hiányok. Hogy pontosan milyen régiókban és mióta, arra nem tértek ki.

Az OGYÉI arra azonban kitért: fontos felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a legtöbb hiánytermék esetén rendelkezésre áll helyettesítő gyógyszer vagy alternatív terápia. „Amennyiben nem elérhető valamely készítmény, minden esetben kérjék orvos vagy gyógyszerész segítségét.”

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: