Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Korózs Lajos egy videóban mutatta be, hogyan szúrnak ki Orbánék a nyugdíjasokkal: A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint mért inflációs ráta (pénzromlás) 26,5 százalék. Ezzel szemben a nyugdíjak mindössze 15 százalékkal emelkedtek.

Korózs Lajos a videóban kifejti, hogy hónapok óta azt hallgatjuk Orbán Viktortól, hogy le kell törni az inflációt (pénzromlást), a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)  legfrissebb adatsorából pedig kiderül, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint mért inflációs ráta 26,5 százalék, a lakosság egészére mért árnövekedés pedig 24,5 százalékot mutat. Ezekkel az adatokkal kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Korózs Lajos, az MSZP alelnöke.

A nyugdíjasok 15 százalékos nyugdíjemelését már régen felemésztette az infláció, ez azt jelenti, hogy ismét a nyugdíjasok fognak hitelezni a kormánynak hónapokon keresztül. A kormány által kivetett kiskereskedelmi különadó miatt, az árak további emelkedése várható.

A világbajnoknak számító 27 százalékos áfán felül meg kell fizetnünk még a rárakódó 4,1 százalékos különadót. „Ez azt jelenti, hogy minden egyes bevásárlásnál lenyúlja a kormány a nyugdíjasokat” – hangsúlyozta Korózs Lajos.

Az MSZP szakpolitikusa  leszögezte, hogy kormányzati intézkedésnek az infláció megfékezésére nyoma sincs. Nyár óta átlagosan havonta 2 százalékkal nőttek az árak, az emberek pedig sokkal magasabbnak érzékelik az inflációt, mint amit a KSH adatai mutatnak.

Korózs elmondta, több, mint egymillió nyugdíjasnak havi 80-160 ezer forintos nyugdíjból kell megélnie. Ez szinte lehetetlen. Ez az összeg csak arra elég, hogy napról napra éljenek, spórolásra kényszerülve.

Az Korózs Lajos kiemelte, akiknek havi 100 ezer forint alatt van a nyugdíja dönteniük kell, esznek, gyógyszert vesznek, vagy energiaárat fizetnek. Ez a három együtt megfizethetetlen sokaknak. A KSH által közzétett inflációs radar megmutatja, nem az üzemanyagárak tolják fel az árakat, ez hazugság. Az árakat az élelmiszer- és háztartási energiaárak emelik.

„Ezekre a kormány valójában semmilyen megoldási javaslattal nem állt elő” – mondta Korózs Lajos. A szocialista alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerek átlagos drágulása majdnem 45 százalék.

A legkomolyabb drágulást a következő termékek produkálták: a tejtermékek (vaj, vajkrém) közel 80 százalékkal, a kenyér 80 százalékkal, a rizs 52-vel, a péksütemények 57 százalékkal, a száraz tészta pedig több, mint 70 százalékkal drágult. A tojás 83 százalékos drágulást mutatott, a baromfihús pedig 50 százalékkal kerül többe. Korózs elmondta, a háztartási energia ára 55 százalékos emelkedést mutat, a vezetékes gáz pedig közel 100 százalékkal drágult.

Az MSZP politikusa kiemelte, van megoldás a brutális árakra. Az alapvető élelmiszerek áfáját 0 százalékra kellene a kormánynak csökkenteni, a háztartási energia áfáját pedig 5 százalékra. A rendszerhasználati díjakat vissza kell állítani, az energetikai alapszolgáltatást pedig mindenki számára biztosítani kell. Továbbá, az előre fizetős mérőórákat ingyenesen kellene biztosítani, a paksi olcsó áramot pedig annyiért adja a kormányzat, amennyibe az valójában kerül.

Végezetül az MSZP alelnöke kiemelte, hogy a kormánynak illene olyan mértékben támogatni a mezőgazdasági vállalkozásokat és élelmiszeripari cégeket, mint ahogy teszik azt a magyar autóipar esetében.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: