Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Közleményt adott ki a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, amiben kijelentik: aktív politikusok részvétele a kuratóriumokban nem foszthatja meg a diákokat és dolgozókat az Erasmus ösztöndíj adta lehetőségektől.

A Hír Hugó is beszámolt róla, hogy az Európai Unió felfüggesztette a az Erasmus ösztöndíj program kifizetését bizonyos egyetemeken. Ennek oka az, hogy a Fidesz úgy alakította át ezeket az egyetemeket alapítványi működésre, hogy a vezető testületekben nem tudósok és professzorok ülnek kizárólag, hanem milliós fizetésért Fidesz politikusok. Erre a hírre reagált most a szakszervezet.

Mint közleményükben írják, az alapítványokba kiszervezett egyetemek részvételének felfüggesztése az Erasmus+ és Horizont Európa pályázatokban súlyos károkat okozhat hallgatónak, oktatónak, kutatónak, a magyar tudományos életnek, az egész országnak.

Navracsics Tibor egy Erasmus rendezvényen, aki szintén bent ül az egyik egyetem kuratóriumába- szakszervezet szerint neki is távoznia kéne…

A szakszervezet kijelenti, hogy a kormánynak és a törvényhozásnak késlekedés nélkül el kell fogadnia az Európai Unió által megfogalmazott szempontokat: a közpénzek védelmének szükségességét és a tudományos élet szabadságának biztosítását. Ezek az értékek a mi értékeink és hazánk boldogulásának tényezői is!

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete elvárja, hogy a kormányzat és a törvényhozás a legrövidebb időn belül találjon az EU-nak is elfogadható megoldást!Ehhez a szakszervezet javaslatokat is add a kormánynak.

Ahogy fogalmaznak, szükségesnek tartják az aktív politikusok távozását az alapítványokból, az egyetemeket fenntartó alapítványok működésének átláthatóvá és elszámoltathatóvá tételét.

A szakszervezet szerint elengedhetetlen a kuratóriumok és felügyelőbizottságok tagjainak határozott időre történő megbízása és az egyetemek bevonása a személyek kiválasztásába és a fenntartó alapítványok és az egyetemek közötti hatáskörmegosztás törvényi újraszabályozása; a szervezeti, működési szabályzatokat az egyetemek szenátusai fogadják el és kizárólagos joguk legyen a rektorválasztás!

A szakszervezet közleménye végén leszögezi, hogy minden késedelem jóvátehetetlen károkat okozhat a magyar felsőoktatásnak, az egész országnak!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: