Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke egy sajtótájékoztatón igyekezet a nyilvánosság figyelmét felhívni, hogy hatalmas bajban van a magyar mezőgazdaság. A szocialista politikus a mezőgazdaság és az élelmiszeripar helyzetéről beszélt 5 pontban, melyek a miniszterelnök beszédéből kimaradtak.

Harangozó Gábor kijelentette, hogy Orbán Viktornak igaza van, hogy beszélni kell a mezőgazdaságról, hiszen nagyon nagy baj van ebben a szektorban. Az MSZP politikus felhívta a figyelmet, hogy folyamatos Magyarország leszakadása ezen a területen is, ma már csak a bolgárokkal veszi fel a versenyt a hazai mezőgazdasági- és élelmiszeripar, mindenki más lehagyta Magyarországot.

A politikus elmondta, hogy ez azért probléma, mert a többi ország a szervezettség és a hatékonyság miatt tudja olcsón biztosítani az élelmiszer-ellátást. A magyar mezőgazdaság legnagyobb problémája, a túlzott centralizálásg továbbá, hogy a kis- és közepes gazdálkodók cserben hagyták.

Mintagazdaságokat fejlesztenek Mészáros Lőrincnek, de a kistermelőket mind otthagyják a bajban- szögezte le az MSZP alelnöke majd hozzátette, a hazai alapanyag termelés is soha nem látott bajban van, lassan mindenből importra szorul az ország.

Lassan ott tartunk, hogy nem lesz mit feldolgozni. Ugyanis az elmúlt években nem valósultak meg fontos öntöző beruházások, vízfelfogó beruházások, folyamatosan omlik össze a nyersanyag termelés is.

Szerb cukorrépát akarnak feldolgozni? Lengyel krumplit? Osztrák hagymát? – mert Magyarország már nem csak ezekből, de már kukoricából is behozatalra kényszerül, ami eddig soha nem fordult elő.

A politikus elmondta, hogy az Alföld jó adottságokkal rendelkező termőföldjein nem akkumulátor gyárakat kellene létrehozni, mert az Alföld remek lehetőségeket tartogat a mezőgazdaság számára. Ráadásul az „összeszerelőüzemek” behozatala egyáltalán nem az Alföldön élők helyzetét segíti.

Harangozó elmondta, a Fidesz becsapta a gazdákat az EU fejlesztési pénzek nagyságával kapcsolatban is. Eredeti ígéretük az volt, hogy ezt a támogatást 80 százalékkal egészíti ki majd a kormány, azonban ígéretükkel szemben a támogatásoknak csupán egyharmada vehető biztosra, a többi kétséges. Hozzátette, az átmeneti támogatások esetében sem járt el tisztességesen a kormány, hiszen nem jelentették meg az igényléseket lehetővé tevő rendeleteket.

Utolsó témaként a hazai élelmiszerinfláció okairól beszélt az alelnök. Elmondta, a hazai mezőgazdasági ipar leépítése és hatékonytalansága azt okozza, hogy mindenki olcsóbban és jobban tud termelni, mint Magyarország, így ez az árak növekedéséhez vezet.

Továbbá, a kormány az aszálykárok helyrehozatalára is elenyésző mennyiségű pénzt különített el, így a gazdálkodók képtelenek kitermelni a hiányzó bevételt, melynek következtében szintén kénytelenek az árakon emelni. Mindezek mellett a kormány nem nyújt rezsitámogatást a megnövekedett energiaárakkal küzdő mezőgazdasági termelőknek, akiknek így csak az áremelés marad. Harangozó Gábor hozzátette, az inflációhoz járult hozzá az is, hogy a gazdálkodók nem tudtak árstopos üzemanyagot venni.

Végezetül a politikus kiemelte: az MSZP támogatta, sőt kezdeményezte az ársapkák bevezetését, de nem ilyen átgondolatlanul, ahogy azt a kormány vitte véghez. Elmondta, azáltal, hogy csak bizonyos fajta termékekre vezették be az ársapkát, csak azt érték el, hogy a helyettesítő termékek árai növekedjenek.

Harangozó Gábor emlékeztetett, a Fidesz által bevezetett kiskereskedelmi különadó az élelmiszerek áfáját 27 százalékról 31-re emelte, ez pedig szintén az élelmiszerár-növekedéshez járult hozzá. Az MSZP alelnöke szerint Orbánéknak ezekkel a kérdésekkel kéne foglalkozni, így tudnának jót tenni a lakosságnak.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: