Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az árstopok valós segítséget nyújtanak azoknak, akiknek a mindennapi bevásárlás is komoly gondot okoz, ezért addig nem szabad kivezetni a hatósági árat, amíg a kormány nem változtat adópolitikáján. Korózs Lajos, az MSZP alelnöke az ATV műsorában beszélt a megélhetési válság lehetséges megoldásairól.

A szocialista politikus elmondta, olyan élelmiszerekre kellene kiterjeszteni az ársapkákat, melyből az alacsony jövedelműek sokat fogyasztanak, de az áremelkedések miatt egyre elérhetetlenebbé válnak.

Példaként említette a száraztésztát, a szárazhüvelyeseket, a baromfi termékeket és a belsőségeket is. A mostani árstopos termékekre is hatalmas a kereslet, ez azt jelzi, az embereknek valódi segítséget jelent az árstop.

Az ársapkák nem gerjesztik az inflációt, hiába állítja ezt több közgazdász is, Görögországban például több, mint 50 termék ára van hatóságilag szabályozva, mégsem akkora az infláció, mint Magyarországon. A hatalmas mértékű drágulás valódi oka a kormányzat elhibázott gazdaságpolitikája.

A politikus szerint a kormány azért nem hajlandó valós lépéseket tenni az infláció megfékezésére, mert hatalmas ÁFA-bevételre tesznek szert a termékek után. Hozzátette, 1000 milliárd forinttal több ÁFÁ-t szed be idén a kormány a tervezetthez képest, ez tökéletesen alátámasztja azt, hogy hasznot húz a fideszes kormányzat az emberek kárán.

 

Az MSZP alelnöke elmondta, a LIDL például minden héten több száz terméket áraz le, ha ezt meg tudják tenni anélkül, hogy tönkremennének, akkor ez azt jelenti, hogy az ársapkák kiterjesztése valós alternatíva. A februári adatok szerint az élelmiszerinfláció még mindig 43,3 százalékos és azok a termékcsoportok drágulnak egyre inkább, melyeket minden nap megvásárolunk és főzünk belőle.

Az árstopok mellett az alapélelmiszerek ÁFÁ-ját nullára kéne csökkenteni, erre is több példa van Európa-szerte, így ez is tényszerű, hogy meg lehetne oldani. A politikus hozzátette, a kisboltok és termelők kapjanak kompenzációt a bevételkiesés miatt, erre lenne keret, például a több, mint 1300 milliárd forintos ÁFA bevételből. Az árak csökkenését pedig hatóságilag ellenőrizni kéne, így biztos lenne, hogy nem kúszik vissza a termékek ára.

A nyugdíjas infláció 26,9 százalékos továbbra is és a többi mutatószámban sem következett be februárban komoly csökkenés, így még most is időszerű lenne közbeavatkozni. Addig, amíg az infláció nem csökken egy számjegyűre, addig azokat a lépéseket, melyeket az MSZP az Élelmiszerár-STOP keretén belül javasol, meg kéne tenni

A határmenti településeken élők gyakran a környező osrzágokba járnak át bevásárolni, hiszen olcsóbban tudnak hozzájutni az élelmiszerekhez, ez pedig azért van, mert mindenhol alacsonyabb az ÁFA, mint hazánkban. A magyar kormány a telhetetlensége miatt nem hajlandó ÁFÁ-t csökkenteni, hiszen ebből komoly bevétele van. Korózs Lajos szerint az energiaár-csökkenés miatt a termékek ára hónapról hónapra csökkenni fog, de ennek ellenére továbbra is drágák maradnak az élelmiszerek.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: