Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Átlagosan tíz százalék körüli béremelést kapnak a dolgozók a Magyar Postánál, de ez sem állítja meg a tömeges felmondásokat a hvg.hu cikke szerint.

– Az utóbbi évek legnagyobb felmondási hulláma zajlik a Postánál – fogalmazott Pfeifer Tamás, Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, aki szerint a dolgozók közhangulata a mélyponton van, amiben szerepe van a Posta vezetése által korábban bejelentett, később leállított 1200 fős csoportos létszámleépítésnek.

Mivel nem lehetett tudni, hogy pontosan mely területeket érint, a bizonytalanság miatt sokan más állás után néztek. A postafiókok bezárása is sok feszültséget okoz, mivel a dolgozók egy részét új helyre irányítottak, ami sokaknak nem felel meg.

Az átlagosan tíz százalékos emelést is teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja az érdekképviseleti vezető, mivel a keresetek reálértéke csökkenni fog.

A 24.hu április elején írt arról, hogy a Magyar Posta nagyjából egy hónapja levélben kereste meg az 1500 lakosúnál kisebb önkormányzatokat, hogy vegyék át a helyi posták üzemeltetését – értesült a 24.hu.

Azt is kilátásba helyezték, hogy ha ez nem történik meg, akkor bezárják a postahivatalt. A portál úgy értesült, hogy, május 1-jétől zárhatják be az 1500 fő alatti településeken a postákat, és erről maguk az érintett kisposták dolgozói sem tudnak még.

Ma 24.hu arról ír, hogy felkerült a kormányzati portálra a postatörvény módosításáról szóló javaslat, amelyből már körvonalazódik, hogy mi a szándék az ezer sebből vérző állami vállalattal. Csak egy apró kis módosítást eszközölnek, de annak jelentős következményei lehetnek, aminek aligha fognak örülni a lakosok és a Posta dolgozói – írja az Mfor.hu.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium úgy módosítaná a törvényt, hogy a postának a 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania. Jelenleg 25 ezer lakosonként kell egy posta az ennél nagyobb településeken.

A portál példákat is hoz, mit jelenthet ez. Az 50 ezres lakosú Egerben törvényileg elég lenne csak egy postát fenntartani. Ez persze csak egy törvényi lehetőség, a Magyar Posta elvileg dönthet úgy, hogy többet is működtet. De ez azt is jelenti, hogy Budapesten és a többi nagyvárosban is számos postát bezárhat az állami vállalat, az is törvényes lesz.

Eddig Budapesten a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett mintegy 112 posta állt az ügyfelek rendelkezésére. A 30 ezres szabály alapján viszont a fővárosban elvileg elég lenne a jövőben csak 55 postát üzemeltetni.

Érdekesség, hogy a törvénymódosítás egyáltalán nem indokolja, hogy miért van szükség a változtatásra. Mint ismert a Magyar Posta tavaly október végén döntött úgy, hogy 366 postahelyet ideiglenesen bezárnak az energiafelhasználás csökkentésére hivatkozva.

A november 12-étől elrendelt ideiglenes bezárásból azóta végleges bezárás lett ott, ahol az önkormányzat nem kötött szerződést a postával, hogy díjfizetés ellenében újranyithasson a postahivatal


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: