Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Áll a bál Tolna megyében, Szekszárdon a Fidesz az ellenzékkel közösen fordult a polgármesterrel szemben. A polgármester nem hajtja végre a testület döntéseit, kirúgta a jegyzőt és a pandéimai ideje alatt korlátozta a demokráciát- derül ki a 24.hu cikkéből

Áll a bál Tolna megyében, a legfrisebb fejlemény hogy az Orbán-kormány által kinevezett Tolna megye főispánja figyelmeztetésben részesítette a megyeszékhely, Szekszárd fideszes polgármesterét.

Ács Rezső ugyanis elmulasztotta az előírt módon újraszavaztatni azokat a döntéseket, amelyeket a Fidesz-KDNP helyi frakciója az ellenzékkel karöltve éppen azért hozott meg, hogy megszüntessék a polgármester egyeduralmát, amit az önkormányzat működése felett gyakorolt.

Ácsot azonban a kormányhivataltól érkezett figyelmeztetés sem hatotta meg, pedig abban azt írták, hogy mulasztásos törvénysértést követ el, ha az ügyben nem hív össze rendkívüli testületi ülést. Ez azonban azóta sem történt meg.

Az ügy előzménye, hogy Szekszárdon a kormánypárti képviselőcsoport március végén nyíltan szembefordult a városvezetővel, és ebben az ellenzéki összefogás, az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) is támogatta a helyi Fideszt.

A kormánypárti politikusok közötti szakítás első jelei a jegyző kirúgását követően mutatkoztak meg. Március 28-án bizalomvesztésre hivatkozva váratlanul felmentették hivatalából Gábor Ferencet, akit addig a polgármester bizalmasaként tartottak számon. Korábban az ellenzék több ízben sérelmezte, hogy a jegyző már-már politikusként képviselte Ács álláspontját a testületi üléseken.

A sajtóhírek szerint a polgármester azért haragudhatott meg munkatársára, mert a külsős főállású alpolgármesteri posztra kiszemelt Posta Zoltánt kiküldte az egyik zárt ülésről.

A polgármester a pandémia idején az egyszemélyes hatalmát kihasználva változtatott az szmsz-n, elnémította a testületet, személycseréket hajtott végre, és minden hatáskört elvett a bizottságoktól. Ezen most végre változtattunk- mondta a 24.hu-nak Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője

Megszüntettük a második alpolgármesteri és a tanácsnoki posztot, így a polgármester nem tolhatja be a barátját a közgyűlésbe, nem osztogathat állásokat, hogy a város milliókat fizessen ki – fogalmazot Bomba, aki egyébként a 2019. októberi önkormányzati választáson bő 2 százalékpontos különbséggel maradt alul Áccsal szemben, bár a testületi többséget akkor megszerezte az ellenzéki pártokkal kiegészült egyesület.

Bomba arról is beszélt, hogy a Fidesz-KDNP javaslatát elfogadva visszahívták a gazdasági és a pénzügyi bizottságok külsős tagjait, akiket a polgármester nevezett ki. Visszaadták a bizottságoknak az elvett hatásköröket, és az ÉSZ 50-50 arányban megosztozott a bizottsági helyeken a Fidesszel.

Megszavazták a képviselők napirendi javaslattételi jogosítványát is. Megszüntették továbbá a polgármesteri tanácsnok állását, amit az ÉSZ-frakció egykori tagja, Zaják Rita töltött be. Az egykoron párbeszédes Zaják 2021-es kilépésével szűnt meg a 2019-ben megszerzett ellenzéki többség a közgyűlésben, ezzel akkor annak a lehetősége is elillant, hogy a  polgármester lemondását sürgető ÉSZ a testület feloszlatásával csikarjon ki új választást.

A határozatokat a polgármester még aznap megtámadta egy, az önkormányzati törvény által biztosított módszerrel. Ács az összes döntést az önkormányzat érdekeit sértőnek minősítette, és felfüggesztette a végrehajtásukat. Indoklást ehhez nem fűzött.

A törvény értelmében ha a polgármester az önkormányzat érdekeit sértőnek találja a testület valamely döntését, akkor addig fel kell függeszteni annak végrehajtását, amíg a képviselők minősített többséggel újra döntést nem hoznak a kérdéses ügyben. A polgármesternek ilyen esetben 15 napon belül össze kell hívnia egy rendkívüli ülést. Ács ezt nem tette meg.

A mulasztásos jogszabálysértés megszüntetése érdekében a polgármesternek haladéktalanul intézkednie kell a testületi ülés összehívása érdekében – írta immár több mint egy hete kormányhivatal vezetője. Ács azonban csütörtökre is úgy hívta össze a képviselő-testület rendes áprilisi ülését, hogy annak napirendjén nem szerepelnek a március 30-i határozatok.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: