Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Népszava cikkében arról számolt be, hogy hatalmas méreteket kezd ölteni a gyógyászati segédeszközhiány, ezer kellék támogatotti áron már nem is kapható, miközben segédeszközt árusító boltok több mint egyötöde már bezárt. 

Az összeomlás szélén tántorog a gyógyászati segédeszköz szektor, ugyanis segédeszközöket árusító boltoknak több mint ötöde volt kénytelen bezárni az elmúlt egy évben. Az okok között a brutális veszteség áll, ugyanis ezer vényen rendelhető termék beszerzési ára a valóságban drágább, mint amennyiért azokat a boltok eladhatják.

Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért szakmai szervezet elnöke elmondta, hogy a forgalmazók az egyensúly helyreállítását célzó kezdeményezései eddig nem jártak sikerrel.

A szakember elmondta az is, hogy több mint ezer gyógyászati segédeszköz – köztük felnőtt pelenkák, járást segítő rollátorok, felfekvést megelőzésére szolgáló párnák, kerekesszékek, rokkant-emelők, nyákleszívók, táplálkozást segítő szondák, egyes kompressziós harisnyák – a támogatotti áron már nem is kapható.

Ezek azok az eszközök, amelyeket, ha megrendelnének, akkor többe kerülne a boltoknak, mint amennyit a beteg és a biztosító azokért együttesen fizet. A vényen rendelt gyógyászati segédeszközök „közfinanszírozott fogyasztói ára” noha már rég nem fedezi az infláció miatt megemelkedett beszerzési árakat, a szolgáltatók működési feltételeit tovább nehezítik az energiaárak és a szállítási költségek.

Margitai Barnabás hozzátette: miközben állampolgári jog, hogy a beteg 20 kilométeres körzetben találjon gyógyszertárat, ugyanez már nem érvényes a gyógyászati segédeszköz boltokra. S míg az állam gyógyszertárak fenntartásához támogatást ad, ugyanezt már a segédeszköz boltok nem kapják meg.

A patikákban is kaphatóak ugyan a segédeszközök, de azok csak a forgalom 10-15 százalékát bonyolítják, azaz nem pótolják a bezárt üzleteket. Így ha a speciális boltok ellehetetlenülnek akkor lehet, hogy majd 50 kilométeres körzetben sem tudják beváltani a vényeiket a betegek. A gyógyászati segédeszközhöz való hozzájutás pedig éppen olyan állampolgári jog, mint a gyógyszerhez való hozzáférés.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: