Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Varga Mihály pénzügyminiszter egy olyan költségvetésről beszélt, amely egy nem létező, kamu költségvetés. Ez egy „gagyi tákolmány” ” – mondta Vajda Zoltán, a Parlament Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke a Spirit FM műsorában a benyújtott 2024-es költségvetéssel kapcsolatosan.

A Költségvetési Bizottság elnöke elmondta, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter egy olyan költségvetésről beszélt, amely egy nem létező, kamu költségvetés. Ez egy „gagyi tákolmány” – mondta Vajda Zoltán.

A Költségvetési Tanács mindhárom tagja – a tanács elnöke, az MNB, és az ÁSZ elnöke is – aláírta azt a dokumentumot, amely szerint a jövő évre vonatkozóan tulajdonképpen még iránytűként sem használható a most benyújtandó 2024-es költségvetés.

Értelmetlen amit tesznek, hiszen normális időben sem lehet ennyire előre tervezni, de egy ennyire gyorsan változó, bizonytalan külső és belső makrogazdasági környezetben különösen nem. Erre egyetlen magyarázat lehet csak, hogy tudatosan „benyújtanak valamit, ami papírra van vetve, betűk és számok vannak rajta”, de semmi köze nincs a valósághoz.

„Azért teszik ezt, hogy aztán az év folyamán kormányrendeletekkel száz számra módosítsák. Ezermilliárdokat tesznek ide-oda. A tavalyi évben 95 alkalommal módosították a költségvetést, ezt azt jelenti, hogy hetente kétszer módosították kormányrendeletekkel” – érvelt az MSZP-s politikus.

Százmilliárdokat csoportosítanak át az országgyűlés formális kihagyásával, ez pedig egy tudatos viselkedés lehet, hogy a már eddig is nagy mozgásterüket még jobban kitágítsák. Ez egy hatalmas felelőtlenség, hiszen az unió felhívta a magyar kormány figyelmét arra, hogy ezt a gyakorlatot nem folytathatják, ne ilyenkor fogadják el a költségvetést, és hagyjanak fel a rendeleti úton történő átcsoportosításokkal. Ez az uniós forrásokról szóló tárgyalások kritikus időszakában különösen problémás.

Speciális helyzet továbbá, hogy a Költségvetési Tanács egy konkrét törvénysértésre is felhívta a kormány figyelmét, valamint felkérte a kormányt, hogy mellékletben fejtse ki, mire alapozza a tervezetben szereplő adatok valódiságát.

További probléma, hogy a költségvetésben nincs benne, hogy milyen intézkedésekkel akarnak kiadásokat csökkenteni és bevételeket növelni, pedig egy költségvetésnek ezt kéne tisztáznia.

Ráadásul több mint kétszer akkora a kamatkiadás idén, mint a tavaly. Ez is egy hihetetlen mértékű teher a költségvetésen. „Én azt számoltam, hogy nagyjából minden magyar állampolgár körülbelül 150.000 forinttal több kamatot fizet évente azért, mert nincs eurónk, és amiért ennyire bizonytalan a fiskális és a monetáris politika” – érvelt Vajda Zoltán.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: