Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Karácsony Gergely többször adott hangot annak, hogy igazságtalan az az adómérték, amit az önkormányzatoknak fizetniük kell. Nincs egyedül a kritikával, a Fidesz egyik fontos polgármestere is éles kritikát mondott a kormány döntésről

Karácsony Gergely június elején jelentette be, hogy a  jövő évre tervezett szolidaritási adó mértékének jogszerűsége miatt  bírósághoz fordul a Fővárosi Önkormányzat. A főpolgármester kiemelte: a jövő évi költségvetésben az önkormányzatok által befizetendő önkormányzati sarcot, amit álszent módon szolidaritási hozzájárulásnak neveznek, 30 százalékkal emelik.

Közben a Népszavának megszólalt Cser-Palkovics András Székesfehérvár Fidesz színeiben megválasztott polgármestere, aki elmondta, hogy a a szolidaritás elvével egyetért, az elvonás összegét azonban „túlzónak tartja, az elköltésének logikáját pedig nem hatékonynak”.

A Fidesz politikusa azt is elmondta, hogy Székesfehérvár az idén 6,634 milliárd forintot fizet be az államkasszába szolidaritási hozzájárulás címén. A jövő évi összeget még nem ismerik. – A befizetendő összeg egyes településeknél akkor fog növekedni, ha növekedett az ottani, helyi gazdasági teljesítmény, melyből következően emelkedett az adóalap, tehát az adott város helyi adóbevétele is.

Cser-Palkovics András azt is elmondta a lapnak, hogy szerinte megérett a korrekcióra az önkormányzati finanszírozási rendszer: több mint 10 éve működünk egy szisztémában, megítélésem szerint egy nagy rendszer ilyenkor már megérett az értékelésre. A nagyvárosok ugyan nagyon jelentős fejlesztési forrásokat kaptak a kormányzattól, de a feladatfinanszírozást érdemes lenne áttekinteni- vélekedett.

Karácsony Gergely Cser-Palkovics Andrásra reagálva elmondta, hogy Budapestre nem igaz, hogy a város még mindig több támogatást kap a kormánytól, mint amennyit elvesznek. Budapesttől annyi pénzt akar elvenni a kormány, amiből 82 napig működik a város.

Alátámasztásul hozzátette: idén 33 milliárd forintot kap Budapest állami normatívaként, jövőre 34,5 milliárdot szánnak erre, az infláció beszámításával valójában csökken a támogatás.

Ehhez képest idén 58 milliárd forint „szolidaritásinak hazudott adót” szed be a kormány Budapesttől, jövőre 75 milliárdot akarnak elvenni. (Tarlós utolsó évében ez mindössze 5 milliárd volt.) Így 2023-ban Budapest 25 milliárddal támogatja a kormányt, jövőre több mint 40 milliárd forinttal kellene.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: