Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Oxfordi Egyetemen működő Reuters Intézet többek között vizsgálat a magyarországi médiahelyzet is. A jelentésből kiderül, hogy a  HVG és az RTL Klub Magyarország legmegbízhatóbb hírforrásai, s a közmédiának hisznek a legkevesebben- szúrta ki a Média1

Összességében botrányos a magyarok véleménye a hazai sajtótermékekről, ez az is mutatja, hogy tovább csökkent a sajtóba vetett bizalom 2022-ben Magyarországon- derül ki a Reuters Intézet jelentéséből,  mely egy kétezer fős reprezentatív közvéleménykutatásuk alapján készült.

A helyzet lesújtó, a magyarok már csak a negyede (25%) bízik a hírekben. 2016-ban ez a mutató még 31 százalékos volt.

A  Reuters Intézet által vizsgált 46 ország közül ennél csupán Görögországban rosszabb a helyzet, miközben például a velünk szomszédos Romániában vagy Horvátországban is 30 százalék fölötti ez az arány.

A jelentésből az is kiderül, hogy a magyarok 85 százaléka internetes hírforrásokból tájékozódik, tévéből pedig már csak alig a fele (51%). A nyomtatott sajtó befolyása elenyésző, mindössze 7 százalékos.

A tanulmány szerint a sajtótermékek közül a HVG-be és az RTL-be vetett bizalom a legnagyobb. Ezek a hírforrások a magyarok fele szerint megbízhatóak. Ami önmagában elgondolkodtató, hiszen a legjobb eredményt elérő médiumoknál is a pohár félig üres…

A helyzethez képest még „jó” számokat ért el így, 40 százalék fölötti a bizalomindexe a Telexnek, az ATV-nek és a 24.hu-nak. A legkevesebben a Blikket tartják megbízhatónak (20%), és nemzetközi összevetésben is kirívóan alacsony a magyar közmédiába, illetve a TV2-be vetett bizalom (29-29%).

Reuters Intézet adataiból kiderül, hogy a magyarok 41 százaléka néz hetente legalább egyszer RTL Híradót, amivel a tévécsatorna messze kiemelkedik a mezőnyből.  Az online hírportálok közül a válaszadók Indexet, 24.hu-t, Origót és Telexet olvasnak a legtöbbet heti rendszerességgel.

A tanulmány szerint egyre többen olvasnak híreket a közösségi médián, keresőmotorokon és híraggregátorokon keresztül. Ezen belül Magyarországon a válaszadók 53 százalékához a Facebookon jutnak el a hírek, ami azért is problémás mert a közösségi portál jelentősen korlátozta a hírek elérését a felületein.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: