Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A HVG számolt be arról, hogy a végrehajtói kar azzal egyidőben, hogy a Schadl György elleni nyomozás javában zajlott két értékes ingatlant is elpaszolt, a lap szerint természetesen áron alul.

Biztos, hogy ráfizetett Schadl György elnöksége idején a végrehajtói kar arra, hogy eladta két budapesti ingatlanát- írja a HVG A bukta az százmilliós nagyságrendű legalább 163, de akár 384 milliót is bukhatott.

A történet érdekessége, hogy az egyik olcsó ingatlant véletlenül pont Rogán Antal kabinetfőnöke vásárolta meg. A egyenlőre a történetből nem lesz vádlottak padja, ugyanis a rendőrség nemrég bűncselekmény hiányában zárta le nyomozást, mondván: az áron aluli értékesítés lehetett akár figyelmetlen véletlen is.

A HVG az ügyet egy korábbi cikkében részletesen is bemutatja, a végrehajtói kar egyik cége a Váci út 201. szám alatti ingatlant 2021 őszén 142 millió forintért adta el.
A végrehajtói kar egy másik cége pedig, a Szegedi út 35-37. szám alatti irodaházat ugyancsak 2021 őszén adta el.

Vagyis a végrehajtói kar – amelynek elnöke korrupciós bűncselekmények vádjával bíróság előtt áll, hivatalvezetője pedig továbbra is a helyén van, miközben élettársa szintén a büntetőeljárás vádlottja – a saját cégein keresztül 2021 őszén két ingatlanától is megszabadult. Az egyiktől egy hónappal Schadl őrizetbe vétele előtt, a másiktól 4 nappal azután – írja a HVG

Mindkettőn áron alul adtak túl, százmilliós nagyságrendű összeget bukva. A Váci úti, 3 szintes műemléki épület a tulajdonos cég mérlegében 2021-ben 284 milliós eszközértéken szerepelt, végül felennyiért kelt el. Ez így 142 milliós különbség.

A nyomozás során a rendőrség is ingatlanforgalmi szakértői véleményt szerzett be, és ez alapján az ingatlan 2021 őszi, eladáskori becsült értéke 199,5 millió volt. Így 57,5 millió forint az az összeg, amennyivel olcsóbban eladták az ingatlant.

A másik ingatlan, a Szegedi úti irodaház 2018 őszén került a végrehajtói kar másik cégéhez 490 millió forintért. Erről a kar megbízásából az évek során három ingatlanforgalmi szakvélemény is készült, és mind jóval a vételár alá becsülte az épület értékét: a 2020-as 243,4 millióra, a 2021 tavaszi 243,6 millióra, míg a 2021 nyári 285,8 millióra.

Ehhez képest 2021 szeptember végén 248 millióért adták el, vagyis 37,8 millióval a frissen becsült forgalmi értéke alatt. A nyomozás során a rendőrség itt is kirendelt saját szakértőt, az ő becslése pedig az ingatlan eladáskori értékét 354,1 millióra tette, ami 106,1 millióval volt magasabb az eladási árnál.

Összességében tehát a végrehajtói kar az ingatlanok eladásán a saját, friss nyilvántartásai, illetve értékbecslése alapján 180 milliót bukott, a rendőrségi nyomozás során becsült értékeket alapul véve 163 millióval járt rosszabbul, de ha a Szegedi úti ingatlan egykori vételárát is nézzük, akkor a kar összes vesztesége eléri a 384 milliót- számol a HVG

Mindez a rendőrség szerint bár felvetheti a hűtlen kezelés gyanúját, nem feltétlenül minősül annak. A nyomozást megszüntető határozatban ugyanis azt írják: ugyan a vagyonkezelő kötelessége, hogy a vagyont lehetőség szerint gyarapítsa, bűncselekményt csak akkor követ el, ha szándékosan szegi meg ezt a kötelességét, felismerve, hogy vagyoni hátránya keletkezhet.

Furcsa a felismerés hiányát emlegetni azonban akkor, amikor a gazdálkodásért felelős végrehajtói kari hivatalvezető, Takács Katalin és az ingatlanok adásvételi szerződéseit aláíró két saját cég ügyvezetője, Martonosi László számára a rendelkezésre álló adatokból minimális matematikai tudással is egyértelmű kellett legyen, hogy biztosan 180 millió forintot buknak az értékesítéseken- jegyzi meg a lap

Az ingatlanügynek még nincs vége, mert a nyomozást megszüntető rendőrségi határozat ellen a hvg.hu információi szerint a feljelentő panasszal élt. Ebben például arra hivatkozott – és itt a Váci útira utalt – „2015-2021 között az ingatlanárak nem megfeleződtek, hanem a duplájára emelkedtek még abban az esetben is, ha az ingatlan állagában romlás következett be”.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: