Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egy kevésbé ismert, helyi sajtó orgánum a frisss.hu bukott egy pert, a lényeg az hogy átvett egy hazug cikket egy nagyobb Fidesz médiumtól, de ítélőtábla kimondta, hogy a média objektív felelősségét kell megállapítani a híreszteléssel való elkövetés esetén is, azaz más sajtóorgánumok tartalmára való hivatkozást nem alkalmas az adott sajtó cikkben állított tény bizonyítására. Ennek azért van jelentősége mert ha az a sajtó termék is perelhető, amelyik átveszi a kamu lejárató írást, akkor a hazugság kevésbé tud végig gördülni a nyilvánosságon. 

 

Média1 számolt be róla, hogy egy szombathelyi helyi Fidesz-közeli újság másodközölt egy álhírt Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban, ami valójában soha meg nem történt látogatásáról.

A bíróság döntésében helyreigazításra kötelezte a szombathelyi fideszes frisss.hu nevű kiadványt, miután az május 2-án másodközölte a Vas Népe írását, „Titokban fogadta Gyurcsány Ferencet Nemény András? – Czeglédy Csaba alpolgármester lehet?” címmel.

A történet akkora kamu volt, hogy a bíróság ítélete is kimondta, hogy az egykori miniszterelnök, a DK elnöke nem járt valójában Szombathelyen senkivel egyeztetni, a helyreigazítás közlése mellé pedig ki kell fizetniük 150 ezer forintot perköltségre illetve bírósági illetékre .

Czeglédy Csaba, az ismert ellenzéki jogász az ügyben elmondta, hogy „A Fidesz érdekében a Frisss a Vas Népére hivatkozva azt a hazugságot terjesztette, hogy mindenféle titkos megbeszélésekre került sor tavasszal a polgármesteri irodában, amin én is részt vettem.

Azzal védekeztek a perben, hogy egyrészről ők csak átvették a Vas Népe erről szóló cikkét, másrészről az információt egy városházi informátor adta, akit viszont nem akarnak megnevezni.

Mondanom sem kell, semmi nem volt igaz, amit írtak, állításaikat semmivel nem tudták bizonyítani. Az ítélőtábla kimondta, hogy az a bírói gyakorlat alakult ki, hogy a média objektív felelősségét kell megállapítani a híreszteléssel való elkövetés esetén is, azaz az informátorokra általánosságban való utalást, a más sajtóorgánumok tartalmára, mások vélekedésére való hivatkozást nem alkalmas az adott sajtó cikkben állított tény bizonyítására.

Sajnos, ott tartunk, hogy a Fidesz eldönti, mi szerepeljen az újságokban, azok pedig szolgai módon leközlik, mindenféle kontroll, ellenőrzés nélkül. Az sem érdekli őket, hogy per lesz belőle, amiket az esetek többségében el is vesztenek”

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ennek a gyakorlatnak most vége lehet, hiszen ha az a sajtó termék is perelhető, amelyik átveszi a kamu lejárató írást, akkor a hazugság kevésbé tud végig gördülni a nyilvánosságon.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: