Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában elmondta miért lenne kiemelten fontos az ellenzéki pártoknak összefogni jövőre EU választáson, az MSZP-s vezető figyelmeztette az ellenzéket, hogy a Fidesz már készül a választásokra.

A 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választások legfőbb célja a kormánypárt gyengítése lesz, minél kevesebb helyet kell hagyni a fideszes képviselőknek, így pedig a 2026-os választásokra is fel lehet készülni- szögezte le az interjúban Kunhalmi.

Aki azt is elmondta, hogy a jövő évi európai parlamenti választáson sem a DK, sem a Momentum, sem más pártok – az MSZP-t leszámítva – nem akar közösen bármit is csinálni. Kunhalmi Ágnes elmondta, pártjának megvannak az érvei, miért lesz hatalmas baj, ha nem fognak össze az ellenzéki pártok, szerinte ez a 2026-os választásokra is hatással lesz, valamint további problémákat fog szülni, ha Magyarország a nemzetközi szélsőjobboldalt fogja erősíteni az Európai Parlamentben.

„Pártok vannak az ellenzéki oldalon, saját érdekekkel, saját érdekrendszerekkel, saját pártérdekekkel, de közös érdek, az nem tud lenni” – foglalta össze a helyzetet az MSZP társelnöke.

Kunhalmi hozzátette, ezzel az Európai Unió is tisztában van, a jelenlegi eszköztárával pedig harcol is ez ellen, azonban ehhez belpolitikai tekintetben ellenzéki összefogás is szükséges. Annak kellene lenni a közös célnak, hogy a Fidesz kevesebb EP-képviselőt küldhessen Brüsszelbe jövőre. Orbán Viktor bejelentése szerint pedig a saját képére akarja formálni az Uniót, nemzetközi – szélsőjobboldali – szövetségeseivel együtt.

Ezért az EP-választások egyik legnagyobb tétje az, hogy a kormánypártnak minél kevesebb képviselője lehessen, ehhez azonban meg kellene egyeznie egymással az ellenzéki pártoknak, hiszen csak így lehet erőteljesen kiállni a Fidesszel szemben- szögezte le az MSZP-s vezető

Kunhalmi azt is elmondta, hogy az MSZP, ha kell egyedül, ellenzéki szövetségesek nélkül is el fogja érni az egy vagy két EP mandátumot, hiszen erő, szervezettség és szükséges pénzmennyiség is van erre.

Azonban a különindoklásokat rossz iránynak látja Kunhalmi, ugyanis a pártok közötti veszekedések és az EP, valamint önkormányzati választásokért folyó kampány során előforduló eltérések szavazók lemorzsolódáshoz fognak vezetni.

Kunhalmi Ágnes felhívta a figyelmet arra is, hogy a tavaszi választások már egyáltalán nincsenek messze, a Fidesz pedig bőszen kampányol, így az ellenzéknek sincs ideje tétlenkedni.

A mértékadó kutatásokat, felméréseket tekintve pedig az derül ki, hogy ha az ellenzék közös listán indulna, akkor közel azonos mennyiségű szavazatot és több mandátumot tudnának szerezni, mint külön-külön.

Az ellenzéki pártok közötti erőviszonyokat pedig figyelembe kell venni, az pedig, ha a nagyobb pártok nem ismerik fel azt, milyen történelmi esély és feladat előtt állnak, akkor az a helyzet „elpuskázásához” vezethet.

Az összefogás politikai akarat kérdése, erős összefogás esetén pedig olyan kisebb pártok is mandátumhoz juthatnának, akik egyéb esetben nem. Kunhalmi Ágnes szerint mindent meg kell tenni azért, hogy a szélsőjobboldali erőket visszaszorítsák az EU-ban és a Fidesz EP mandátumainak számát csökkentsék, ezáltal pedig sikeresen fel is kell készülni, meg kell alapozni a 2026-os választást.

Kunhalmi emlékeztetett az,  MSZP már januárban összefogásra hívta az ellenzéki pártokat, azonban nem nyomást kell a többiekre gyakorolni, hanem reálisan tekintve észre kell venni, hogy nem egyenlők az esélyek, jelen helyzetben nem demokratikus körülmények között kell meggyengíteni a kormánypártot- érvelt az MSZP-s vezető

Ellenzéki országgyűlési képviselőként, társelnökként Kunhalmi Ágnes szerint muszáj tudatni az emberekkel, hogy mi az MSZP álláspontja, ha pedig az embereknek tetszik a Magyar Szocialista Párt álláspontja, akkor elindulhat egy olyan folyamat, mely a pártok összefogását eredményezheti- zárta gondolatait Kunhalmi.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: