Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a Facebookon egy terjedelmesebb írásban reagált Orbán Viktor a Tranzit fesztiválon ismeretet tervére. Kunhalmi leszögezte, külön-külön nem tudjuk megfékezni a Fideszt sem itthon, sem Európában!

Orbán Viktor a Tranziton azzal zárta a beszédét, hogy jövő júniusban, a következő EP-választáson a nagy kérdés az: sikerül-e Európában a jobboldalnak legyőznie a baloldalt. Úgy látja, hogy most nagyobb az esély, mint 5 évvel ezelőtt és sokkal nagyobb, mint 10 évvel ezelőtt- idézte fel Kunhalmi Ágnes, Orbán Viktor tegnapi beszédének részletét.

Kunhalmi jelezte írásában, hogy hónapok óta azt jelzi a nyilvánosságban és az ellenzéki vezetőknek is Orbán Viktor mire készül valójában, de most már a helyzet világos. A következő EP-választások tétje, hogy képes-e a hazai ellenzék csökkenteni a Fidesz képviselőinek számát az Európai Parlamentben, ezzel segítve az európai demokraták (szocialisták, zöldek, liberálisok) többségének fenntartását is, fékezve a szélsőjobb előretörését, ahová Orbán is húz.

Kunhalmi Ágnes leszögezi, hogy erre csak akkor van esély, ha együtt, egy EP-listán indulnak. Így akár nemcsak, hogy a Fidesz újabb kétharmadát akadályozhatnánk meg, de közel ugyanannyi mandátumot is szerezhetnénk, mint a Fidesz- írja

Szerinte fentáll annak a veszélye, hogy a Fidesz az EU választáson is így megszerzi a mandátumok kétharmadát: külön indulással könnyen kétharmada lesz itt is a Fidesznek, már csak egy mandátum választja el őket ettől. Ezt nem szabadna hagyni!

Majd Kunhalmi erős kritikát fogalmaz meg az ellenzékkel szemben: De minek is beszélek ellenzékről? Nincs ilyen. Csak ellenzéki pártok vannak, amelyek valamiért a történelem ezen szakaszában újra meg újra mindenekelőtt egymás legyűrésén keresztül akarják legyőzni a Fideszt.

Egymás legyűrésének téveszméjét elsődlegesnek tartva már volt az elmúlt 13 évben egy pár ellenzéki párt, amely elvérzett, miközben a Fidesz töretlenül ment előre. Nem értem, miért követjük el folyton ugyanazt a hibát- írja Kunhalmi

Kunhalmi arra is felhívja a többi ellenzéki vezető figyelmét, hogy versenyezni egymással az ellenzéki oldalon csak egy demokráciában lehet, ahol közel egyenlőek a feltételek. Ebben az autoriter rendszerben az egymás közötti viták és a verseny konkrétan aláássák a 2026-os kormányzóképesség esélyét, és egyre távolabb sodornak minden pártot attól, hogy érdemi kihívóként léphessen fel a Fidesszel szemben.

Az egy napon tartott EP- és önkormányzati választáson a Fidesz egy irányba fog húzni, miközben az ellenzék két különböző kampányra készül majd. Senki sem tudja megmagyarázni, miért nem változtatunk ezen, de az biztos, hogy ez olyan lemorzsolódáshoz vezet az ellenzéki választók körében, amely konkrétan ellenzéki polgármesterek, ellenzéki önkormányzati képviselők helyeibe kerülhet.

Ne legyen ugyanis kétség: a fideszesek darabra el fognak menni. Mert bár lehet, hogy érzik az inflációt meg a reálbércsökkenést, mindez nem számít nekik. Nem ez számít az identitásukban, hanem az, amit Orbán is mondott: a tét. Az ő tétjük.

Kunhalmi arra a tényre is rávilágít, hogy a kutatások szerint a Fidesz szavazók egy része hiába lesz a bizonytalan, nemhogy nem realizálódik az ellenzéki oldalon, de a végén ezek a szavazók még szépen vissza is fognak menni kedvenc pártjukhoz, a Fideszhez. Erre bazírozni az ellenzék részéről így balgaság.

Úgy érzem, hogy sokan nem hajlandóak szembenézni azzal, hogy a történelem ezen szakaszában több erőfeszítés kell egyáltalán az ellenzék megmaradásához, mint amennyi annak idején a kormányra kerüléséhez kellett- írja az MSZP társelnöke

Az MSZP-s vezető szerint hosszú távon kell stratégiákat építenie az ellenzéknek, tégláról téglára. Ma önmagában a szakpolitikák és a korrupcióellenesség nem hatnak, ha nincs mögöttük egy valódi, hihető, identitásában és politikai értelemben is hosszú távon működőképes közös alternatíva, amely szembe állítható a Fideszével.

Ehhez pedig ma ki kell egyeznie a szavazótáboroknak és a pártoknak is, vagy legalább egy részüknek. Kiegyezni szakmailag, identitásban és pártpolitikailag is. Sokan gondolhatják, hogy ezt legutóbb kipróbáltuk már. Nem. Ebben a rendszerben egy dolgot még nem próbáltunk ki: azt, hogy ne csak egy-egy projektre, egy-egy országgyűlési valasztásra álljunk össze így vagy úgy, hanem két választás között is építkezzünk együtt. Így sem lesz egy leányálom a Fidesszel szembeni küzdelem, de nincs más választásunk. Különben marad a NER még hosszú ideig.

Kunhalmi arról is ír, hogy nem tudom, hogy mire számítanak a társaim, de nem adom fel. Társaimnak nevezem őket, mert ha vitázom is velük, politikailag – akármi is történjen – őket tartom partnernek, szövetségesnek, barátnak. Ezzel a rendszerrel, a NER-rel nincs közös nevező. Ez az autoriter rendszer nemcsak a mi megsemmisítésünkre, ellehetetlenítésünkre törekszik, hanem mindenkiére, aki nem ért vele egyet.

Ezért próbálom meggyőzni a szavazókat és az ellenzéki barátaimat is arról, hogy a házi feladat elvégzése nemcsak arról szól, hogy az adott pillanatban ki a legnagyobb, vagy ki a második legnagyobb, hanem arról is, ki ismeri fel egy történelmi helyzetben, hogy mi a teendője. Mert a tét nem kisebb, mint a szélsőjobb megfékezése, és hogy közelebb kerüljünk a demokratikus és egyben jóléti Magyarországhoz. Amúgy tudom, hogy előbb-utóbb sikerülni fog, de csakis együtt- írja Kunhalmi


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: