Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb adatai szerint a falvakban található háziorvosi körzetek közel negyedében nincs orvos- hívta fel a figyelmet Komáromi Zoltán, DK szakpolitikusa, aki szerint közel egymillió magyarnak nincs bármikor elérhető háziorvosa

Komáromi Zoltán közleményében azt írja, hogy már minden tizedik háziorvosi praxis, összesen 751 betöltetlen Magyarországon a NEAK kimutatása szerint, így már több, mint egymillió magyarnak nincs bármikor elérhető háziorvosa.

A politikus hangsúlyozza, hogy a Fidesz politikájának a legnagyobb vesztesei a falvak, ahogy Komáromi írja: Különösen aggasztó ez a helyzet a községekben: 354 vegyes praxisban, a körzetek 24%-ában évek óta hiába keresnek háziorvost.

A szakpolitikus még egy aggasztó trendre is rávilágít, ugyanis komoly gondok jelentkeznek az orvos utánpótlás területén is. Ugyanis jelenleg dolgozó háziorvosok közel 40%-a betöltötte a nyugdíjkorhatárt, a 40 éven aluliak aránya nem éri el a 8%-ot.

Majd a DK szakpolitikusa arról is tájékoztatást ad, hogy ugyanez a helyzet alakult ki a fogorvosi körzetekben is, a 228 betöltetlen fogorvosi körzetből 178 vegyes körzet (507 ezer lakossal), a gyermekfogászati praxisok 12,6%-a üres, az ifjúsági és iskolafogorvosi állások 15,6%-át nem tudják betölteni.

A DK szerint csak a háziorvosok, az alapellátásban dolgozó fogorvosok és a velük dolgozó szakasszisztensek munkájának megbecsülése, azonnali, jelentős béremelése, a fiatal szakemberek kiemelt bérezése, valamint az elhibázott ügyeleti rendszer megváltoztatása akadályozhatja meg az egészségügyi alapellátás összeomlását.

Komáromi zárásképp még azt is írja, hogy az Orbán-kormány felelőtlensége miatt sorra ürülnek meg a háziorvosi és fogorvosi körzetek. Ezzel azt kockáztatják, hogy az akut betegek nem jutnak időben szakszerű segítséghez, a krónikus betegek nem kapják meg a nekik járó ellátást, a sokszor életmentő szűrővizsgálatok pedig késni fognak.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: