Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Index számolt be róla, hogy  tavaly hiába ért el rekordnyereséget a gyenge forinton a jegybank, soha nem látott mértékű, 402 milliárdos veszteséggel zárta az elmúlt évet az MNB. A folyamatok alapján a portál azt írja az idén már-már sokkoló, a 2000 milliárdot is megközelítheti a jegybank mínusza. 

Az Index egy korább írásában megjegyzi, hogy a jegybank legutóbb 2007–2008-ban volt két egymást követő évben veszteséges, ám akkor a két esztendő együttes mínusza alig haladta meg a 22 milliárd forintot. 2010-ben 41,6, 2012-ben 39,8 milliárdos mínuszt hozott össze a Magyar Nemzeti Bank, vagyis már a 2021-es évi 51,7 milliárdos mínusz is rekordnak számított. A 2022-es 402 milliárd forintos masszív veszteség pedig már nagyon komoly kockázatokat rejt. Ez alapján elmondható, hogy a 2023-ra előrejelzett 2000 milliárdos mínusz egyenesen sokkoló.

Ez azt jelenti, hogy a jegybank saját tőkéje a jegyzett tőke alá süllyed és elindul a veszteségpótlási eljárás. A jelenlegi törvények alapján  a költségvetésnek több éven keresztül kellene a GDP 0,5 százalékát az MNB veszteségrendezésére kellene fordítania.

Gyakorlatban az MNB veszteségét a költségvetésnek 5 éven keresztül kell visszapótolnia egyenlő részletekben, amíg a saját tőke újra a jegyzett tőke fölé nem emelkedik. A számok alapján 2024-től a költségvetésnek évi 310-350 milliárd forintos tartós kiadása jelentkezne  a jegybank gazdálkodása miatt.

 

Könnyű belátni, hogy ez egy brutális teher lenne a költségvetésnek, ezért Varga Mihály pénzügyminiszter igazából a problémát törvény módosítással kezelné vagy, hát inkább tolná el: a jegybank veszteségét nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből – írta Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.

„Az Európai Központi Bank elfogadta a kormány javaslatát a magyar jegybanktörvény módosítására” – tájékoztatott erről Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztjában.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ez a lépés kb csak arra jó, hogy a költségvetés totálisan ne omoljon össze, de a Magyar Nemzeti Bank eddig ilyen-olyan módon pumpálta a pénzt a gazdaságba.

Szóval a szituáció nagyon problémás: az ember melyik ujját harapja meg, hiszen ez a veszteség tartósan fél évtizeden keresztül súlyos milliárdokat fog elvonni a  magyar gazdaságból.

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: