Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Indokolatlan és elfogadhatatlan- így reagált az MSZP, a fideszes törvénymódosításra, amelynek eredményeképpen 2024. január 1-jétől a benzin esetében literenként 16,5 forinttal, a gázolaj esetében literenként 18,6 forinttal több adót szedne be az Orbán-kormány az autósoktól.

A már elfogadott fideszes törvénymódosítás következtében literenként 41,3 forintos áremelés jöhet 2024-től a kutakon, emiatt az MSZP az adóztatást elrendelő törvény módosítását javasolja.

Az MSZP két képviselője, Dr. Tóth Bertalan és Vajda Zoltán leszögezte, hogy a modosító javaslatuk biztosítja, hogy 2024. január 1-jétől csak a legszükségesebb mértékben emelkedjen az üzemanyagok jövedéki adója.

Az MSZP-s politikusoka javaslatukban azt írták: ezzel el lehetne kerülni a fideszes megszorítást, ugyanakkor érvényesülne az EU által meghatározott minimális szintű adóterhelési szint.

Dr. Tóth Bertalan és Vajda Zoltán szerint nem igaz a Fidesz állítása, hogy azért van szükség a megszorító intézkedésre, hogy korrigálják az üzemanyagok adómértékét az uniós adóminimum teljesítéséhez.

A két képviselő az általuk jegyzett javaslat indoklásában úgy fogalmaznak: a benzint és a gázolajat érintő uniós minimum jövedéki adómértékek 2010 óta nem változtak, így adóemelésre sem lenne szükség, ha Orbán és Matolcsy együtt nem tette volna tönkre a forintot, nem gyengítette volna a 265 forintos euróról 389 forintos szintre.

A két szocialista képviselő arra hivatkozik, hogy egy EU-s irányelv alapján kell kiszámolni az adó minimális mértékét, 2024. évre ennek alapján 388,6 forintos euró átváltási árfolyammal kell számolni, nem pedig az Orbán-kormány által tervezett 425 forintos árfolyammal.

A Fidesz erre hivatkozva is szedne be januártól az indokoltnál több adót az autósoktól. Dr. Tóth Bertalan és Vajda Zoltán mindezek miatt kezdeményezi, hogy csökkentse az országgyűlés a 2024. januárjától hatályos adómértékeket az uniós szabályozásnak megfelelő szintre, valamint kezdeményezi az üzemanyagokat terhelő kiskereskedelmi különadó kivezetését. „Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a Fidesz által bevezetni tervezett megszorítást” – írták a javaslat indoklásában.

Az üzemanyag-kiskereskedelmet ma is különadó sújtja, melynek megszüntetésével elkerülhető lenne az üzemanyagok 2024. január 1-jétől történő áremelése, hiszen amennyivel emelni kellene azok jövedékiadó-tartalmát, annyival csökkenteni lehet a különadó terhet – olvasható a két képviselő által jegyzett törvényjavaslatban.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: