Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az  Mfor számolt be róla, hogy Kásler Miklós, az igencsak leszerepelt egészségügyi miniszter alatt működő Magyarságkutató Intézet (MKI) 2022-ben 2 210,0 millió forintot égetett el.

A válság ellenére dől a lové a bukott egészségügyi miniszter által vezetett  MKI-hoz. A Mfor által csak kifizetőhelyként emlegetett intézett 2022. évi költségvetésére eredetileg 1 021,8 millió forintot terveztek, de az az évközi módosítások miatt több, mint duplájára, 2 210,1 millióra duzzadt.

A Kásler intézet küldetése hivatalosan a magyarság eredetének, történelmének interdiszciplináris tudományos kutatása, feltárása, a magyar identitás, a nemzeti érzés, a hazaszeretet erősítése.

A fideszes kifizetőhely 2019-es megalakulása óta tíz kutatóközpontot is létesített, köztük például az Eszmetörténeti, a Nyelvtervezési, vagy Archeogenetikai Kutatóközpontot – hogy csak a legérdekesebbeket említsük, igaz tudományos sikereiről nem nagyon írt még a média.

Pedig a Magyarságkutató 2021-ben Ephemeris Hungarologica címmel tudományos folyóiratot indított, ennek második évfolyamának részeként 2022-ben két számot is megjelentetett, melyben többek között olyan témákat taglaltak, mint „Dunától a Donig – Sallóvölgyi Békeffy László tartalékos huszár főhadnagy naplófeljegyzései”, vagy „Hamis gulyás – Új megközelítések a szocialista Magyarország gazdaság- és társadalomtörténetéhez.”

De 14 tudományos konferenciát is szerveztek tavaly, köztük „A III. magyar nyelvjárások napját”, „Az Aranybulla kibocsátásának 800. évfordulóján”, vagy „Az újjászülető Árpád kor” tematikájú rendezvényeket.

Persze, ha nem újságot adnak ki, vagy konferenciákat szerveznek, akkor -s ez a legnagyobb költségük- bért fizetnek ki. Személyi juttatásokra tavaly 845,9 millió forintot költöttek el az adónkból, továbbá 40,3 millió forintot szántak a megbízási és szerzői munkadíjakra, illetve a reprezentációs kiadásokra. Jelenleg 86 illető dolgozik az intézetben, az átlagbér tehát bruttó 780 ezer forint az MKI-nál.

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt, 2022. november 7-én nevezték ki Kásler Miklós volt EMMI-minisztert a Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnökévé. Mivel elégedetlen volt az intézet főigazgatójával, Horváth-Lugossy Gáborral, menesztette, s 2023 márciusától már ő tölti be ezt a tisztséget.

A semmilyen történelmi végzettséggel nem rendelkező onkológus Kásler az intézetet a minisztersége alatt gründolta. Az intézet kritikusai szerint az ötödik Orbán-kormányból kirúgott egykori miniszter hobbitevékenységként űzött magyarságkutatásnak nemcsak a megítélése, és a teljesítménye mondható vegyesnek, de az sem világos, hogy mi is a cél vele.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: