Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Politico nevű nemzetközi lap hasábjain jelent meg egy elemzés „A nemzetközi demokrácia globális állapota 2023-ban” címmel, melyben megállapítják hogy, Orbán Viktor, Donald Trump és Recep Tayyip Erdogan is hozzájárult a demokrácia hanyatlásához

A Politico-n megjelent dolgozat szerint „megremegett a demokrácia alapköve”, és ez a világban jelen lévő önkényuralmi hullámok miatt van – olvasható nemzetközi demokrácia globális állapota 2023-ban című dolgozatban.

A tanulmány beszámolója szerint a jelenlegi és korábbi vezetők – köztük Orbán Viktor, Donald Trump és Recep Tayyip Erdogan – keményvonalas uralma is hozzájárult az elmúlt néhány évben megfigyelt visszaeséshez.

Magyarországon, Lengyelországban, Törökországban, Szlovákiában, Izraelben és az Egyesült Államokban, hogy csak a legkirívóbb példákat említsük, a demokratikus normák erózióját idézték elő a vezetők – írták.

A demokrácia állapotáról szóló beszámolókat 1975 óta tartják nyilván, az IDEA jelentése 173 országra alapozza elemzését, és 17 mérőszámot vesz figyelembe, amelyek a polgári szabadságjogoktól a bírói függetlenségen át a hiteles választásokig, a jogállamiságig terjednek a legfrissebb, 2022-es adatok alapján.

Ezma Shah, az IDEA egyik vezetője azt jelentette, hogy soha nem látott visszaesést tapasztaltak. Ilyet még nem láttunk – mondta. Majd a Politico székhelyű lap ezután hosszan taglalja Orbán Viktor szerepét a jogállamiság leépítésében.

Mint írják, Magyarország és Lengyelország figyelemre méltó példái annak, hogyan lehet az antidemokratikus befolyást kiterjeszteni az Európai Unió tagállamaira. Shah kiemeli, hogy Orbán Viktor  meggyengítette az ország jól működő intézményeit.

Lengyelországról megjegyzi, hogy pozitív pályára állhat, hiszen politikai irányváltásra készül a Jog és Igazságosság párt veresége után.  A többi közép-kelet-európai ország – például Bulgária, Csehország, Koszovó, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Románia és Szlovákia – viszont Európa demokratikus növekedésének központjává válhatnak.

Ezma Shah azt is elmondta, hogy megpróbálták a demokrácia tekintetében hanyatló országokat újra összhangba hozni az uniós normákkal, de az előrehaladás lassú.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: