Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Október végén rendkívüli felmondással elbocsátotta Ádám Zoltán egyetemi docenst a Corvinus Egyetem, miután az év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett, mert egy befolyásos családból származó diák kivételezett körülmények között tehetett vizsgát. 

A hírek szerint az érintett diák úgy vizsgázhatott egy tantárgyból, hogy előtte nem teljesítette a tárgyi követelményeket a félévben, ráadásul külön kérdéssort állítottak össze neki. Az etikai vizsgálatok első fokon elmarasztalták az egyetem rektorát, Takáts Elődöt, aki le is mondott a vizsgálatok után, illetve a Corvinus két másik vezetőjét is.

Az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma, illetve a rektorhelyettes azonban másodfokon felmentette őket, annak ellenére, hogy senki nem vonta kétségben, valóban kivételeztek a diákkal.

Az ATV Start című műsorának Ádám Zoltán, a Corvinus Egyetem elbocsátott oktatója volt a vendége.

Az adás során kiderült, az egykori oktató mellett egyre többen állnak ki, és hogy csütörtökön a hallgatók szolidaritási tüntetést tartanak az egyetem épülete előtt, ugyanis elfogadhatatlannak tartják Ádám elbocsátását. Az ügy miatt petíciót is indítottak a szervezők, hogy az egyetem azonnal vegye vissza az oktatót.

Ádám Zoltán az adásban elmondta, hogy ő a vizsgálat elejétől kezdve együttműködött mindenkivel és egyáltalán nem örül annak, hogy egy ilyen helyzetbe került. Úgy fogalmazott, hogy az akkori rektorhelyettes, Szabó Lajos, aki jelenleg már az egyetem megbízott rektora, kezdeményezett egy úgynevezett szabálytalansági eljárást, ennek a keretében pedig meghallgatták.

A meghallgatás során több olyan e-mailt is felolvasott az egyetem oktatója, amelyeket az érintett diák szülei írtak, ezzel hatást gyakorolva az egyetemre. Később kapott egy üzenetet a kancellártól, hogy a meghallgatás során felolvasott e-maileket továbbítsa neki, aminek eleget is tett.

Ám a kancellár állítása szerint voltak olyan részek, amelyek kimaradtak belőle, csakhogy ezt Ádám Zoltán nem vette észre. Össze is hasonlította a felolvasott üzeneteket és az átküldött részeket Ádám, csakhogy nem talált eltérést a kettő között, így nem értette, hogy pontosan mit kerestek rajta.

Azt is elárulta, hogy a hírekkel ellentétben nincs két ügy, mindössze egy van. Mint mondta, az ő hallgatója volt az érintett diák és az ő szülei próbáltak pressziót gyakorolni az egyetemre.

Arról is beszélt, hogy a diák kapott dékáni méltányossági engedélyt, ám szerinte ezt nem kellett volna megkapnia, mert nem ilyen esetekre találták ki, és a hallgató ennek birtokában sem volt jogosult vizsgázni.

Kiemelte Ádám Zoltán azt is, hogy Hernádi Zsolt kuratóriumi tag téved abban, hogy az egyetem évente ezer hasonló méltányossági engedélyt adna a diákoknak. „Szerintem nem ismeri azt, hogyan kell egy egyetemet vezetni. Ez nem az ő szakmája. Egy másik szakmához ért, de ehhez nem”.

„Mi mondtuk, hogy nagyon sajnáljuk, és azt mondtuk, hogy […] nem tudjuk őt átengedni a vizsgán. Nem fog tudni egyesnél jobb jegyet szerezni, mert a sillabuszt mindenkin ugyanúgy kérjük számon. Erre válaszul vizsgáztatta le az egyik dékán az oktatási rektorhelyettes tudtával és jóváhagyásával, és a rektor tudtával a hallgatót” – zárta mondandóját az egyetem volt oktatója.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: