Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Pintér Sándor  belügyminiszter által jegyzett szerda esti rendelet csütörtökön már hatályba is lépett, aminek köszönhetően jópár gyógyszer ára meg fog emelkedni.

Egy szerda este megjelent kormányrendelet háromszorosára emelte az úgynevezett magisztrális gyógyszerek, azaz a gyógyszertárban helyben kikevert készítmények készítési díját – vette észre a Telex. A Pintér Sándor belügyminiszter mint egészségügyért felelős kormánytag által jegyzett 47/2023. (XI. 15.) BM rendelet értelmében az új díjszabás már november 16. csütörtöktől érvényes.

Azaz, Pintér szó szerint egyik napról a másikra triplázta meg az érintett gyógyszerek elkészítésének árát. A Telex felidézi, az elmúlt napokban nagy vitát kavart a szakmában, hogy egy orvos-influenszer arról beszélt: több gyógyszerész anyagi okokból megtagadta az általa felírt, helyben elkészítendő gyógyszer elkészítését, miközben erre nem is lenne jogi lehetőségük – ez utóbbit a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) is megerősítette neki.

Az elkészítés megtagadása mögötti anyagi ok, hogy a szükséges alapanyagok nincsenek készleten, a beszerzésük költséges, és mivel csak nagyobb kiszerelésben érhetők el, miközben ritkán van rájuk szükség, nagyrészt rajtuk marad, ami jelentős veszteséget jelent.

Az Indexen egyébként csütörtök reggel megjelent egy cikk a témában, mely még a rendelet előtti állapotról szól. Ebben a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán többek között arról is beszél, hogy a magisztrális gyógyszerek díja több mint húsz éve változatlan, de „a díj korrekciójáról a kamara két évvel ezelőtt megállapodott a jogalkotóval, bevezetésére a közeli napokban kerülhet sor”.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: